Sikeres szezon

Egy nagyszerű szezon sikeres végkifejletére vár a 10 éves Kaposvári Röplabda Akadémia

Öt csapat az országos döntőben!

 

A járványhelyzet és az egész szezont végig kísérő létesítmény-problémák ellenére is kiváló szezont zárt a Kaposvári Röplabda Akadémia Utánpótlás Műhely. Az idén tíz éves egyesület növendékei közül öt csapat is elverekedte magát az országos hatos döntőig! A fiú szakosztályban az U15-ös, az U17-es és az U19-es, a leányok között pedig az U19-es és az U21-es együttes lett tagja az elit mezőnynek. Ha hozzátesszük, hogy a Fino Kaposvár SE keretein belül működő, szintén finalista fiú U21-es gárdában is ott vannak a helyi fiatalok, még szebb az összkép. Ráadásként a 15 évesek  az elmúlt hétvégén megrendezett kecskeméti finálét szépen csillogó ezüstéremmel zárták.

 

A járványhelyzet miatt 2020 tavaszán félbeszakadtak a bajnokságok a röplabda utánpótlásában is, így a következő évadnak kettőzött erővel kezdtek neki a kaposvári fiatalok. A pandémia miatt kialakult létesítmény-problémák sem szegték kedvüket a fiúknak és a lányoknak: a megszokottnál jóval kevesebb edzés (a taszári és a magyaratádi sportcsarnokban, illetve időnként a Kaposvár Arénában) ellenére is jöttek az eredmények.

A fiú szakosztály hű maradt önmagához, és hozta az elmúlt évtizedekben jól megszokott sikereket. Az ország egyik legsikeresebb nevelőedzője, Varga Péter újabb generációt vett a kezei alá, és a Toponári Tagiskola fiataljai előbb bejutottak az U15-ös bajnokság hatos döntőjébe, majd remek játékkal egészen az ezüstéremig meneteltek. Az aranymérkőzésen a házigazda Kecskemét 3:2 arányban múlta felül a RÖAK-Sárga legénységét.

Az U17-es korosztályban a Demeter György vezette kaposvári együttes minden akadályt leküzdött, és végül a középszakasz második helyével vívta ki a részvétel jogát a fináléra. Az U19-es alakulat Kovács Balázs edző vezetésével került be a legjobbak mezőnyébe, és majd június elején mutathatja meg, mire képes.

A 2020/2021-es évadban a leány szakosztály növendékei is kitettek magukért, és az elmúlt évek legjobb szereplését könyvelhették el. Az U21-es és az U19-es együttes egyaránt kiharcolta a részvételt az országos döntőben, és a tehetséges fiatalok ígérik: mindent megtesznek majd azért, hogy jól szerepeljenek az erős elit mezőnyben. A két csapat magja hosszú évek óta dolgozik már együtt, és jól megértik egymást az 1. MCM-Diamant Extraligás felnőtt keretének fiatal tagjaival. A tavaly nyáron érkezett Nagy Fanni edző és a két éve az akadémián dolgozó Fésüs Erzsébet kihozta a lányokból azt az eredményt, amire már hosszú ideje vártunk.

Miközben középiskolások és az egyetemisták sokat tesznek szeretett sportágukért, szép számban bontogatja szárnyait a fiatalabb korosztály is. Sokat mondó adat, hogy az Országos Mini Bajnokságban, tehát az U13-asok mezőnyében három leány és két fiú együttest versenyeztet évek óta az akadémia. Az általános iskolákban beindult sportágnépszerűsítési program pedig nem csak bázisokat teremt, hanem még inkább szélesíteni tudja az alapokat. Az elmúlt évek létszámnövekedése szembetűnő volt, tavaly februárban a felnőtt női válogatott feladója, Király-Tálas Zsuzsanna köszöntötte a RÖAK 400. leigazolt növendékét, Könye Zsófiát. Nagy kérdés, hogy a járványhelyzet után hányan kezdik majd újra a röplabdát, de az eddigi visszajelzések kedvezőek: a gyerekeknek hiányzott a rendszeres mozgás és az a közösségi élmény, amit a sportág és az egyesület adhat.

Az idén 10 esztendős Kaposvári Röplabda Akadémia vezetői sokat dolgoztak azért, hogy a megfelelő tanulmányi hátteret is biztosítsák a fiatalok számára, így 2019-ben elindult a Munkácsy Mihály Gimnázium Sportakadémiai Osztálya, 2020-ban együttműködési megállapodást írtak alá a Pécsi Tudományegyetemmel és a PEAC-cal és további szakmai partnerekkel is sikerült szorosabbra fűzni a kapcsolatot. Nagy kihívást jelent, hogy Kaposvár a sportág régiós központja, csak itt működik hazánkban magas szintű férfi és női felvevőegyesület, a klub törekvéseit pedig a város vezetése és a Magyar Röplabda Szövetség is támogatja. Az utánpótlás műhely vezetői továbbra is szorgalmazzák, hogy egy modern röplabdás munkacsarnok épüljön a városban, ami még magasabb szintre emelheti az akadémián zajló munkát.

Varga Péter tanítványai ezüstéremmel zárták az U15-ös országos döntőt Kecskeméten

 

Demeter György az U17-es korosztállyal jutott be a fináléba

 

Kovács Balázs U19-es csapata is bekerült a hatos döntőbe

 

A lány U21-es korosztály négy év után jutott újra a fináléba

 

Az U19-es lányok döntőbe kerülése az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere

 

 

2021.05.22.