Senkiből sem lesz két év alatt világklasszis

Az elmúlt időszak eredményei után újabb öt évre bizalmat szavazott a városi önkormányzat a Kaposvári Röplabda Akadémia Utánpótlás Műhely Sportegyesületnek. A klub színeiben, napjainkban, 13  leány és fiú csapatban csaknem 230 fiatal üti a labdát. A további tervek között szerepel az akadémia kiterjesztése országos szintre. Az egyesület elnök-asszonya, Horváth Éva szerint erre minden esély adott, ugyanis a somogyi megyeszékhely a sportág hazai fellegvára. A kaposvári üzletasszony a Kapos Extra hetilapnak adott interjút.

– Jól emlékszem: 1997-ben köteleztem el magam a röplabda mellett – kezdte a beszélgetést Horváth Éva,  a kaposvári 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft. tulajdonos-tanácsadója, az akadémia elnöke. – Kata lányom akkoriban már űzte ezt a sportot, és névnapi meglepetésként szerettem volna meghívni hozzánk a kaposvári férfi röplabdacsapat tagjait. Félve mentem el Demeter György vezetőedzőhöz mindezt megbeszélni, mert még nem ismertem, de ő az első szóra igent mondott. Emlékezetes volt, ahogy az 50 négyzetméteres lakásunkban, a szőnyegen ülve várták a fiúk az ünnepeltet…

– A kapcsolat tehát itt kezdődött, de hogyan folytatódott?

– Ezek után  többször részt vettem a csapat évadnyitó sajtótájékoztatójának megszervezésében, majd anyagiakkal is támogattuk a klubot. Cégünk is letette a voksát a röplabda mellett; előbb „csendes támogatók” voltunk, mezreklámmal, aztán eljutottunk a névadó támogatói címig. Nagy öröm volt, amikor a fiúk Diamant néven szereztek magyar bajnoki címet és kupagyőzelmet. Végig azt vallottuk, hogy csak kitartó munkával lehet eredményeket elérni, és akkor sem szabad feladni, ha mélypontra kerül valaki.

– Hogyan fogadta a Kaposvári Röplabda Akadémia létrehozásának ötletét?

– Az eltelt években  párommal, Karl Scultesszel arra a következtetésre jutottunk, hogy a fiatalokat kell segíteni, ennek van igazán értelme. Megerősítette álláspontunkat az, amit a város NB I-es női klubjánál tapasztaltunk: a helyi fiatalokra építés, a jó szervezőmunka és a költségvetés fegyelmezett betartása garancia lehet a sikerekre. Ezek után, amikor a Törökországból hazatérő Demeter György és Zarka Péter edző megkeresett minket az akadémiával kapcsolatos elképzeléseivel, szinte azonnal fantáziát láttunk a dologban. Az egyesület 2011 nyarán meg is alakult, és annak örültünk igazán, hogy sikerült megteremteni az összefogást a városban, és immár egy kézben van a helyi röplabdás utánpótlás-nevelés.

– A következő nagy lépés a Nemzeti Röplabda Akadémia létrehozása lehet.  

– A röplabda mellett a régi értékek megmentése a másik hobbink, és így kerültünk kapcsolatba Felsőmocsoládon Mocsai Lajos kézilabda mesteredzővel és feleségével. Ők sokat tettek azért, hogy az ottani kúria megszépüljön, emellett rendszeresen szerveznek kulturális programokat is. Egy hosszabb beszélgetés kapcsán került szóba, hogy Balatonbogláron megalapították a Nemzeti Kézilabda Akadémiát, és a szakmai tudás mellett jelentős  állami pénzügyi támogatás is áll mögöttük. Bennem ekkor fogalmazódott meg az a mondat, hogy „Csak azért is röplabda!”

– Mit jelent mindez a gyakorlatban?

– Mindenek előtt: mutassuk meg, hogy mi is tudunk magas szinten játékosokat nevelni! Ebben a sportágban nem játszanak a bajnokságban külföldiek, így a magyar tehetségekre kell alapozni, és ne feledjük: aki igazán kiemelkedik a társai közül, az később más országokban is játszhat majd komolyabb fizetésért, vagyis hosszútávon munkahelyet, megélhetést teremtünk neki. Az igazi persze az lenne, ha ezek a sportolók később hazatérnének, és itthon adnák át a tapasztalataikat az utódoknak. Szerencsére Kaposváron erre is akad jó példa Geiger András személyében. Abban is hiszek, hogy a későbbiekben összefoghat a kézilabda és a röplabda Somogyban, és időben kiderül például, hogy egy-egy fiatal melyik sportágban érheti el a legjobb eredményeket. Emellett fontos, hogy szakmát is adjunk a játékosok kezébe.

– Kaposvár miért lehet méltó otthona az országos képzőközpontnak?

– Ausztriában sok helyen láthatunk a települések névtáblája mellett egy-egy olyan jelzést, amely arra utal, hogy melyik a jellemző sportág azon a helyen. Kaposváron több mint két évtizede számít sikersportágnak a röplabda, az elért eredményekre büszkének kell lennünk, és úgy tűnik, most érett meg a helyzet arra, hogy valami igazán nagyot alkossunk. A somogyi megyeszékhelyen adottak a feltételek, jelen van és működik a leány és a férfi szakág, mellettünk van és már a szándéknyilatkozatot is aláírta a Munkácsy gimnázium, valamint az Eötvös szakközépiskola és a Kinizsi szakképző iskola, a Demeter György nevével fémjelzett szakmai stáb pedig garancia a magas szintű munkára. Külön köszönöm, hogy Szita Károly polgármester és az önkormányzat is támogatja a tervet.

– Párhuzamot lehet vonni cégük másfél évtizede íródó története és a Röplabda Akadémia fejlődése között?

– Mi mindig is azt mondtuk, hogy lépésről lépésre kell előre haladni, két év alatt senkiből nem lehet világklasszis… Mi tizenöt éve, egy lakótelepi bérelt garázsban, két alkalmazottal kezdtük meg a munkát, és ma már 48 ember dolgozik a cégünknél. Fiatalokat és időseket egyaránt foglalkoztatunk; a fő szempont, hogy aki nálunk dolgozik, tudjon és akarjon is tenni a vállalkozásért. A cég céljait mindig a saját céljaink elé helyeztük, és mindig fejlődni akartunk. Én remélem, hogy a Kaposvári Röplabda Akadémia is elindult ezen az úton, és néhány év múlva már komoly sikerekről is  beszélgethetünk majd.

2013.04.07.