Péntektől vasárnapig ismét Alba Regia Gála!

Péntektől vasárnapig immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Alba Regia Gála férfi röplabda torna Székesfehérváron, amelyen a magyar válogatott mellett a bolgár, a svéd és az osztrák nemzeti csapat indul. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót hétfőn a Magyar Röplabda Szövetség a székesfehérvári Hotel Magyar Királyban.

Az eseményen Ludvig Zsolt, az MRSZ főtitkára, illetve a rendező város részéről Mészáros Attila, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere és Nagy Róbert, főszervező, a társrendező Kodolányi FRKE vezetője volt jelen. A válogatottat Demeter György, a magyar férfi röplabda-válogatott szövetségi kapitánya és Kaszap Tamás csapatkapitány képviselte.

Ludvig Zsolt elmondta, hogy ebben az évben öt kiemelt eseményt rendez a szövetség, amelynek első állomása lesz az Alba Regia Gála (emellett női Európa Liga-fordulónak, a Savaria Kupának, a női U19-es Európa-bajnokságnak és női Eb-selejtezőnek lesz még házigazdája Magyarország).
„Szeretnék méltóképpen megünnepelni, hogy idén lesz a hetven éves évfordulója a Magyar Röplabda Szövetség megalapításának, s ezek az események mind-mind ennek a jegyében is zajlanak majd. Emellett remek alkalom arra, hogy válogatottunk megméresse magát az Európa-bajnoki selejtezők első fordulója előtt.”

Mészáros Attila arról beszélt, hogy a mostani gálát az évtizedekkel ezelőtt megrendezett Alba Volán Kupa mintájára hívták életre két évvel ezelőtt, s azóta ez a legrangosabb megmérettetési lehetőség férfi válogatottunk számára. Székesfehérvárnak azért fontos a torna, hogy a városban a röplabda utánpótlásra irányíthassák a figyelmet, hiszen ide olyan helyi gyerekek is kijönnek, akik itt nem nagyon találkoztak még ezzel a sportággal.

Erre hívta fel a figyelmet Nagy Róbert is, aki arról számolt be, hogy a városban sokat lendített a sportág népszerűségén az előző két torna, s ennek a múlt hétvégén már kézzelfogható eredménye is volt, hiszen a Fésűs Irén vezette korosztályos helyi csapat megnyerte az Országos Mini Kupát. Azt is bejelentette, hogy a gála egyik kísérőrendezvényeként szombaton gyermek leány röplabdakupát rendeznek a Nyíregyháza, a Gödöllő, a Dunakanyar, a Tatabánya és a házigazda Felsőváros részvételével az egyik székesfehérvári általános iskolában.
A másik fontos kísérő esemény, hogy a torna szombati mérkőzései előtt a korábban a magyar, jelenleg pedig a német válogatottat erősítő röplabdás világsztár, Grózer György tart bemutatóedzést a helyszínen.

Demeter György arról számolt be, hogy a csapat már egy hete Székesfehérváron készül az Eb-selejtezőkre, a tornán pedig lemérhetik, hol tartanak most. „Tavalyelőtt negyedikek, legutóbb bronzérmesek voltunk, idén azonban azt szeretnénk, ha az első hely sorsa csak az utolsó, bolgárok elleni meccsünkön dőlne el, s bízom benne, hogy akár kettőt előrelépve győzni tudunk a gálán.”

Kaszap Tamás, a válogatott újdonsült csapatkapitánya szerint ideális körülmények között készülhetnek a Fejér megyei megyeszékhelyen. A csapat rendkívül lelkes, az edzéseken keményen hajtanak, küzdenek egymásért, mert átérzik a közelgő selejtezőtorna súlyát. Mint mondta, a hétvégi rendezvényen is szeretnének jól szerepelni, hogy a tétre menő találkozókon jó eredményeket érhessenek el. A fiúkat emellett pedig a női válogatott tavalyi sikerei is motiválják. Azt is kijelentette, hogy nekik is fel kell nőni hozzájuk.

Végezetül Ludvig Zsolt elmondta, hogy nagyon bíznak abban, hogy a férfi válogatott sikerrel veszi majd az Európa-bajnoki selejtezőt és a sportág ezzel hálálja meg az államnak a kiemelt sportági támogatást. Emellett pedig annak a reményének adott hangot, hogy a röplabda is be tud majd kerülni a rövidesen életbe lépő TAO2 programba.

A III. ALBA REGIA RÖPLABDA GÁLA PROGRAMJA
május 13., péntek:
16:30 Bulgária–Svédország
19:00 MAGYARORSZÁG–Ausztria
május 14., szombat:
16:30 Bulgária–Ausztria
19:00 MAGYARORSZÁG–Svédország
május 15., vasárnap
16:30 MAGYARORSZÁG–Bulgária
19:00 Ausztria–Svédország

A tornát a Videoton Oktatási Központ sportcsarnokában rendezik (Székesfehérvár, Berényi út 101.). A mérkőzésekre a napi jegyek 1500 forintba kerülnek, a diákok és nyugdíjasok 1000 forintért tekinthetik meg a meccseket, míg 12 év alatt a belépés díjtalan
(a hunvolley.hu nyomán)

2016.05.10.