Összefogás a kaposvári röplabdasport további sikereiért

Az összefogás és az együttgondolkodás jegyében tartott immár hagyományos, szezon előtti közös sajtótájékoztatót Kaposvár három röplabdaklubja. A Fino férfi és az 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem NB I-es női csapatának vezetői mellett a Kaposvári Röplabda Akadémia is tájékoztatta a nyilvánosságot céljairól. A fiúk szeretnék újra elfoglalni a sportág hazai trónját, a lányok egyértelmű célja a nyolc közé kerülés. 

A Kaposvári Röplabda Akadémia 2011-es megalakulása óta együtt gondolkodnak a sportág kaposvári képviselői, aminek meg is van az eredménye. Az országos hírű utánpótlás bázison csaknem 200 helyi fiatal röplabdázik rendszeresen, a fiú szakág pedig nagy sikereket is elér. Demeter György szakmai igazgató az első évek kedvező tapasztalati után a további elképzelésekről is beszélt a hagyományos, közös évadnyitón.

 

„Nagyon bízom benne, hogy a következő években sikerül megvalósítani azt a tervünket, amiért tulajdonképpen akadémiának nevezzük magunkat, vagyis szeretnénk idecsábítani a legtehetségesebb fiatalokat. Ehhez szükség van egy kollégiumra vagy kollégiumi szintre, ahol kizárólag röplabdások lennének, saját nevelő tanárral, felügyelettel. Ebben az esetben lehet idehozni felelősséggel a sportolókat” – fogalmazott Demeter mester.

 

Az akadémia elnök-asszonya, Horváth Éva mindehhez a város és a szövetség támogatását is kérte.

 

„Úgy gondolom, hogy anyagilag is még jobban támogatni kellene a célunkat. Amit elképzeltünk, az jó úton halad, a férfi vonal mellett megvan minden esély arra, hogy a női vonalat is mind magasabb szintre vigyük” – mondta Horváth Éva.

A Fino férfi röplabdacsapata hosszú idő után vesztette el hazai bajnoki elsőségét, így egyértelmű a cél a következő évadra.

 

„Az elmúlt évad nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna – fogalmazott dr. Borbély Csaba, a klub ügyvezető testületének koordinátora. – A szakemberek szerint a magyar bajnokság sokkal nívósabb lesz, mint az elmúlt pár évben. A korábbi kettő helyett öt-hat olyan csapat van, ami komoly játékerőt képvisel. A hazai bajnokik nagy részén is komoly helytállást kell tanúsítanunk a jó eredményért. Reméljük, szép számú szurkoló előtt tesszük mindezt.”

 

A klub vezetői a sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Bagics Balázs után újabb válogatott játékost igazoltak, így immár a center Szabó Alpár is a somogyiakat erősíti. A felnőtt keretbe már hatan kerültek be a Kaposvári Röplabda Akadémia növendékei közül, négyen pedig kaposvári egyetemi tanulmányaik mellett ütik a labdát.

Az 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem NB I-es női csapata hat év után jutott újra a legjobb nyolcba, és a lányok a következő szezonban sem szeretnék alább adni.

 

„A sportban mindig magasabbra kell törni, és mi is komolyabb célokat tűztünk magunk elé az új évadot illetően – mondta Oláh János vezetőedző. – Nehezebb dolgunk lesz, mint tavaly volt: négy-öt csapat vásárolt külföldieket, akik biztos nem rosszabbak, mint a hazaiak. Azt a kaposvári hagyományt megtartjuk, hogy saját nevelésű és magyar játékosok játszanak ebben a csapatban. A center-poszton vannak egyelőre nehézségeink, de igyekszünk megoldani ezt a kérdést is.”

 

A kedden aláírt szerződésnek köszönhetően az amatőr alapon működő együttes továbbra is 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem néven szerepel a bajnokságban és a kupában. Az idén 45 éves egyesület 14 fős keretében tíz saját nevelésű játékos kapott helyet, akik közül öten a Kaposvári Egyetem hallgatói.

A három kaposvári röplabdaklub munkáját Kaposvár városa is elismeri és segíti – mondta Dér Tamás sportbizottsági elnök.

 

„Kaposvár mindig is támogatta a röplabdát, és ettől az évtől a korábbinál nagyobb összegben teszi ezt: összesen több mint 30 millió forintot ad a helyi kluboknak. A Fino támogatását 10 millió forinttal megemelte, és a Diamant is 1 millióval többet kap” – hallhattuk Dér Tamás sportbizottsági elnöktől.

 

A kaposvári röplabdás összefogás példaértékű lehet mások számára is – tette hozzá Szerb György városi sportreferens.  A közös gondolkodás és munka jegyében, újabb együttműködési megállapodást kötött a Kaposvári Röplabda Akadémia és a két felvevő egyesület. Az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft. pedig a 2014/2015-ös évadban is jelentős összeggel támogatja majd az utánpótlás-bázist.

2014.09.23.