Legjobbjait köszöntötte a 10 éves Kaposvári Röplabda Akadémia

A Kaposvár Arénában tartotta meg hagyományos évzáróját a Kaposvári Röplabda Akadémia. A sportág egyik kiemelkedő hazai utánpótlás műhelye az idén ünnepli megalakulásának 10. évfordulóját, így nem csak az idei szezon legjobbjainak szólt a taps. Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan átadták a „Jó tanuló, jó röplabdás” díjakat: a gyermek korosztályban Lőrincz Gabriella és Laczó Bálint, a serdülők között Pavlovics Tímea és Zarka Márton, az ifjúsági kategóriában pedig Pavlovics Zsófia, Sipos Lili és Fenyő Balázs érdemelte ki az elismerést. Az év edzője címet Nagy Fanni és Varga Péter kapta meg a 2020/2021-es évad eredményei alapján. Idén egyébként a RÖAK öt csapata jutott be a korosztályos döntőbe, ami az elmúlt évek legjobb eredményének számít. Ráadásul a fiú U15-ös csapat ezüst-, az U19-es együttes pedig bronzérmes lett.

 

A Kaposvári Röplabda Akadémia a helyi utánpótlás-nevelés összefogásának eredményeként alakult meg 2011-ben, az országban akkor egyedülálló módon, a férfi és a női szakág együttműködésével. Az alapítás fő célja az volt, hogy a munkát a korábbiaknál szervezettebbé, eredményesebbé tegyék, és egységes képzést alakítsanak ki a legkisebb korosztálytól egészen az egyetemistákig, az országosan is elismert helyi szakemberek irányításával, Kaposvár Megyei Jogú Város hathatós támogatásával, a sportot szerető vállalkozások bevonásával.  Az egyesület vezetői nem csak a mennyiségre, hanem a minőségre is büszkék: megalakulásuk óta folyamatosan nőtt a leigazolt, 8 és 18 év közötti fiatalok száma, és rendszeresen adnak játékosokat a különböző korosztályos válogatottakba. A helyi felnőtt csapatokban pedig rendszeresen bizonyíthatnak a saját nevelésű tehetségek.

A 2013 tavaszán megalakult HÉRA Alapítvány hat kategóriában írt ki pályázatot a Kaposvári Röplabda Akadémia színeiben sportoló fiatalok számára, így ismét odaítélték a „Jó tanuló, jó röplabdás” címet leány és fiú szakágban, gyermek, serdülő és ifjúsági korosztályban. A csapatok edzői adták le a jelölést a meghatározott határidőig, és a feltételek között szerepelt a röplabdában kiemelkedő, szorgalmas, eredményes teljesítmény, a példaértékű magatartás, a tanulásban pedig a négy egész feletti tanulmányi átlag. Ezen felül átadták az Év röplabda utánpótlás edzője címet két kategóriában. A díjazottak emléktárgyban és pénzjutalomban részesültek az alapítvány jóvoltából. Az akadémia megalakulásának 10. évfordulója alkalmából külön köszöntötték azt a három edzőt, aki végigdolgozta az elmúlt évtizedet a helyi röplabdáért, Jezeri Tibort, Kovács Balázst és Varga Pétert.

 

 

 

 

A RÖAK legnagyobb sikerei

 2012-ben fiú gyermek és fiú ifjúsági csapat is magyar bajnoki címet szerzett.

2013-ban a fiú gyermek csapat ezüstéremmel zárta az országos bajnokságot, az Országos Mini Kupában pedig bronzérem jutott a fiataloknak.

2014-ben a serdülők ezüstérmet szereztek a korosztályos országos bajnokság döntőjében, az ifjúsági, a gyermek és a mini csapat pedig egyaránt az előkelő negyedik helyen zárt.

2015-ben a fiú gyermek és a kis-mini csapat a magyar bajnoki címig jutott, a serdülők és az ifjúságiak pedig egyaránt bronzéremmel zárták az év fő versenyét.

2016-ban a fiú ifjúsági csapat szerzett magyar bajnoki címet, a minik ezüst-, a serdülők bronzéremmel zárták az év fő versenyét

2017-ben a fiú serdülő csapat magyar bajnok lett, az ifjúsági csapat a magyar bajnoki ezüstéremig jutott, a leány kismini csapat pedig megnyerte a bécsi pünkösdi nemzetközi tornát.

2018-ban a fiú gyermekcsapat és a fiú ifjúsági csapat a magyar bajnokság bronzérmét érdemelte ki.

2019-ben a fiú ifjúsági és serdülő csapat jutott el a döntőig.

2020-ban a vírusjárvány miatt félbeszakadtak a korosztályos bajnokságok és nem hirdettek eredményt.

2021-ben 5 csapat jutott be a korosztályos döntőbe, ami az elmúlt évek legjobb eredménye. A fiú U17 és a lány U21 korosztály a 4., a lány U19-es csapat a 6. helyen végzett.  A fiú U15-ös csapat ezüstérmet szerzett, a fiú U19-es csapat ugyancsak dobogóra állhatott, miután a bronzérmet könyvelhette el.

 

 

 A 2021-es díjazottak

 A gyermek leány kategóriában, a Jó tanuló, jó röplabdás cím díjazottja 2021-ben: LŐRINCZ GABRIELLA

 Lőrincz Gabriella 2015-ben kezdett röplabdázni Pintér Zsanettnél. A Honvéd utcai Tagiskola 8. osztályos tanulója. Jelenleg az U15 csapat előkészítő játékosa. Jó képességű, alázatos, mindig jól edző játékos, aki az idei szezonban játszott először a feladó poszton. Kitartó és nagy akaraterővel rendelkezik, nagyon jó csapatember, a társai szeretik. Ha nehéz helyzet elé kerül, akkor is lelkesen végzi a munkáját. Az U17 csapattal is szerepelt az országos bajnokságban, és megállta a helyét a nagyobbak között is. Az iskolai teljesítménye is kitűnő, sikeresen megtalálta az edzések és a tanulás közötti egyensúlyt – írta méltatásában edzője, Fésüs Erzsébet.

 

A gyermek fiú kategóriában a Jó tanuló, jó röplabdás cím díjazottja 2021-ben: LACZÓ BÁLINT

Laczó Bálint a 2020/2021-es bajnokságban 2. helyezett U15-ös sárga csapat meghatározó játékosa. Nagyon jó fizikai és szellemi képességekkel rendelkező fiatalember. Ehhez társul még, hogy rendkívül nagy alázattal űzi a röplabda sportot. Az edzéseken mindig részt vesz, társai és edzője is számíthat rá. Kiemelkedően sokat segít a csapat körüli teendőkben, lelkiismeretesen hajtja végre a rá bízott feladatokat. Kellően magabiztos és kiegyensúlyozott játékával a csapat lelke. Kimagasló sportteljesítménye mellet tanulmányi eredménye is kitűnő, szorgalma, magatartása példa értékű – írta róla edzője, Varga Péter.

A serdülő leány kategóriában a Jó tanuló, jó röplabdás cím díjazottja 2021-ben: PAVLOVICS TÍMEA

Pavlovics Tímea az U17 csapat előkészítő játékosa, és csapatkapitánya. 2013-ban kezdett röplabdázni, Rák Rebekánál., a Munkácsy Gimnázium tanulója. Az idei bajnoki szezonban, a saját korosztályán kívül még két korosztályban vett rész az országos bajnokságban, az U19-es és az U21-es csapatokkal, és az országos döntőben is szerepelt az U19-es csapat tagjaként. Sokat fejlődött a játéka, ennek köszönhető, hogy a felnőtt csapatnál is részt tudott venni a munkában, amikor szükség volt rá. Az edzésmunkája, a versenyeken mutatott teljesítménye és jó tanulmányi eredményei alapján érdemelte ki a jó tanuló, jó röplabdás díjat – írta róla edzője, Fésüs Erzsébet.

 

A serdülő fiú kategóriában a Jó tanuló, jó röplabdás cím díjazottja 2021-ben: ZARKA MÁRTON

Zarka Márton a Nagyboldogasszony Római Katolikus Iskola diákja, tanulmányait jó eredménnyel teljesíti. Az U17-es és az U19-es korosztályban is a csapat meghatározó játékosa, az edzéseken példamutatóan, tudatosan edz. A korosztályos válogatottban is a legjobbak között van. A serdülő csapat csapatkapitánya, ahol társait segíti és motiválja a közös siker érdekében – írta róla a serdülő csapat edzője, Demeter György.

 

Az ifjúsági leány kategóriában a Jó tanuló, jó röplabdás cím díjazottja 2021-ben:  PAVLOVICS ZSÓFIA ÉS SIPOS LILI

Az U19-es korosztályban megosztva kapja meg két lány is a „Jó tanuló, jó röplabdás” címet, Pavlovics Zsófia és Sipos Lili. Mindketten kiválóan teljesítettek idén az iskolában és a röplabdapályán, még az idei év nehézségei ellenére is. Saját és az eggyel nagyobb, U21-es korosztályban is a 6-os döntőbe jutott csapat fontos részei voltak, és nagyban hozzájárultak az idei év sikereihez. Mindketten szorgalmasok és rendkívül alázatosak voltak az edzéseken és a mérkőzéseken is, így megérdemelten jár nekik ez a díj. Gratulálok a lányoknak, büszke vagyok a teljesítményükre – írta róluk edzőjük, Nagy Fanni.

 

Az ifjúsági fiú kategóriában a Jó tanuló, jó röplabdás cím díjazottja 2021-ben: FENYŐ BALÁZS

Fenyő Balázs az U19-es és az U21-es csapat kapitánya, feladó-átlója, alapembere, motorja. Kitartó, lelkes, megbízható sportoló, akire bármikor lehet számítani. Ha kell, szállítja a csapatot, ha kell, vezeti, mindig rendelkezésre áll. A tavalyi szezonban még nem nyújtott kiegyensúlyozott teljesítményt, elsősorban mentálisan kellett fejlődnie. Az idei szezonra, főleg a szezon végére viszont beérett a játéka. Az U19-es országos döntőben végig stabil teljesítményt nyújtott, és a bronzmérkőzésen az 5. szett végjátékában a szíve is a helyén volt, a mérkőzés labdát Ő fejezte be! A Munkácsy Mihály gimnázium végzős tanulója. A jövőjét is a röplabda sportban képzeli el, hiszen a Testnevelési Egyetem szakedző szakán szeretne tovább tanulni és edző lenni. Az egyetem mellett a röplabdát játékosként is szeretné folytatni – írta róla méltatásában edzője, Kovács Balázs.

 

 

Az év edzői
A női szakágban a Vermesné dr. Merő Zsuzsa díj 2021-es díjazottja NAGY FANNIA komoly Extraligás játékosmúlttal rendelkező fiatal szakember egy éve csatlakozott akadémiánkhoz, és már az első évben szép sikert ért el azzal, hogy az U21-es és az U19-es korosztály edzőjeként egyaránt eljutott az országos döntőig csapataival. A 21 évesek a negyedik, a 19 évesek a hatodik helyen zártak. Nagy Fanni megtalálta a hangot a lányokkal, és kihozta belőlük, amit tudnak, a rég várt hatos döntős szereplést.

 

A férfi szakágban a Gáspár István díj 2021-es díjazottja VARGA PÉTER

Az elmúlt két évtized egyik legsikeresebb magyar utánpótlás röplabdaedzője a most záruló évadban is bizonyította kivételes képességeit: a gyermek korosztállyal ezüstérmet szerzett az országos döntőben. Ahogy már megszokhattuk: a kemény, fegyelmezett munka és az edző kiemelkedő felkészültsége és tudása meghozta a remek eredményt.

 

 

 

 

2021.06.14.