Leány OSB: minden meccsen egy játszmagyőzelem

Mindhárom mérkőzésben benne volt a győzelem lehetősége, de sajnos nem sikerült élni vele, így három vereséggel zárta a RÖAK Kék együttese a leány OSB elődöntőjének első fordulóját. Budaörsön.

Beszámoló

A 2018/2019. évi Szalayné Sebők Éva U17 Országos Serdülő Bajnokság Elődöntő; C-2 csoport 1. torna
2019.03.16. Szombat, Budaörs

Résztvevő keret:
Balogh Dominika szül. idő: 2003
Joó Noémi szül. idő: 2003 (Libero 2)
Pácsonyi Petra szül. idő: 2004
Pavlovics Tímea szül. idő: 2004
Vértes Hanna szül. idő: 2003
Tóth Jázmin szül. idő: 2003
Vajda Virág szül. idő: 2003 (Csapatkapitány)
Warmbir Kristina szül. idő: 2003
Zana Fanni szül. idő: 2003
Stettner Zsófia szül. idő: 2003
Vida Bonita szül. idő: 2003 (Libero 1)

Résztvevő csapatok:
UTE A
Budaörsi DSE / Emericius SE
Nyíregyháza
RÖAK Kaposvár KÉK

1. Mérkőzés
Kaposvári Röplabda Akadémia KÉK – Nyíregyháza
1:3 (12:25; 25:21; 17:25; 14:25)
KRA UMSE: Warmbir, Balogh, Vajda, Tóth, Zana, Vértes Libero: Vida Csere: Pavlovics, Stettner, Pácsonyi

2. Mérkőzés
Kaposvári Röplabda Akadémia KÉK – UTE A
1:3 (15:25; 25:15; 7:25; 21:25)
KRA UMSE: Warmbir, Balogh, Vajda, Tóth, Stettner, Vértes Libero: Joó, Vida Csere: Pavlovics, Zana, Pácsonyi

3. Mérkőzés
Kaposvári Röplabda Akadémia KÉK – Budaörsi DSE/Emericius SE
1:3 (25:27; 25:18; 19:25; 22:25)
KRA UMSE: Warmbir, Balogh, Vajda, Tóth, Stettner, Vértes Libero: Vida, Joó Csere: Zan, Pavlovics, Pácsonyi;

Az elődöntőben olyan ellenfelek vártak ránk, amelyekkel a szezonban eddig még nem játszottunk, így nem sok információval rendelkeztünk róluk. Várható volt, hogy 3 nagyon jó csapattal fogjuk szembe találni magunkat. UTE a kiemelt csoport élén végzett, Nyíregyháza is megnyerte a saját csoportját. Budaörs pedig hozzánk hasonlóan csoport másodikként jutott az elődöntőbe.

Első mérkőzésünket a Nyíregyháza csapata ellen játszottunk. Nagyon sok hibával kezdtünk, fejben még nem ékeztünk meg a mérkőzésre. Az első szettben végig futottunk az eredmény után, így simán elment ez a játékrész.
A másodikat is gyengén kezdtük, főleg a nyitásfogadásunk volt nagyon bizonytalan. Hátrányba is kerültünk, de Vajda Virág 3 ászával vissza tudtunk jönni és feljavult a játékunk is. Aztán a szett végéhez érve ismét 2 ásszal tudtunk előnybe kerülni és a végén egy okos Zana Fanni pörgetéssel megszereztük a 25. pontot.
A harmadik és a negyedik szett hasonlóan alakult. A szettek feléig fej-fej mellett haladtunk, ám ekkor beragadtunk egy-egy állásba, amelyből nem tudtunk tovább forogni. Vagy direkt ászt kaptunk, vagy pedig a támadás befejezésébe rontottunk bele.

Ezt követően közvetlenül az UTE elleni meccs következett. Az első szettben abszolút dominánsan játszott a budapesti csapat, úgy ahogy arra előzetesen számítani lehetett. Hatásosan nyitottak és keményen támadtak. Nálunk egy picit érződött a koncentráción, hogy már két órája pályán vagyunk.
Ezt a szettet nagy különbséggel nyerte az Újpest.
A másodikban aztán megváltozott a játék képe, mi vettük át az irányítást. Taktikus, jól helyezett nyitásainkkal teljesen ki tudtuk kapcsolni az ellenfél centereit és nehéz támadási helyzetbe tudtuk hozni a szélsőiket is. Ezekből sok labdát ki tudtunk védekezni, amelyeket aztán rendre pontra tudtunk váltani. Ebben a játékrészben kifejezetten jól, határozottan, eredményesen röplabdáztunk.
A harmadik szett sikerült átmenteni a jó játékot, de ezt csak nagyon rövid ideig tartott. Ismét megnyitottak minket egy állásban. Eljött a mentális holtpont is, miután már a hetedik szettet játszottuk zsinórban. El is engedtük ezt a szettet és megpróbáltunk a negyedikben ismét feljavulni.
Ez sikerült is, hasonlóan a második szetthez, itt is eredményesen nyitottunk, és a fogadásunk is feljavult. 15:10-nél sajnos jött ismét egy kis rövidzárlat, így a fővárosi csapat hamar utolért minket. 20:20-ig együtt haladtunk, majd 20:22-nél egy véleményem szerint téves bírói ítéletet követően már nem tudtunk újítani, és ellenfelünk befejezte a mérkőzést.

A harmadik mérkőzésünket a Budaörs csapata ellen játszottunk. Ezt a meccset mindenképpen meg szerettük volna nyerni. Bár sokat kivett a lányokból az előző két meccs és majdnem mindenkinek volt apróbb problémája, de nagy akarattal és lelkesedéssel kezdtünk. Az első szett elején figyelmetlenségből adódó buta hibák miatt összeszedett 3-4 pontos hátrányunkat a szett közepére le tudtuk dolgozni és át is vettük a vezetést a végjátékban. Szettlabdához jutottunk, meg is volt a lehetőségünk, hogy befejezzük, de nem tudtunk élni vele. Ellenfelünk viszont ezt kihasználta, így ismét hátrányba kerültünk.
A második játékrész elején Warmbir Kriszti nyitásainak köszönhetően kerültünk előnybe. Pontosabban, kevesebb hibával játszottunk ekkor. Az előny később elolvadt, de a szett végén Zana Fanninak volt egy jó nyitás sorozata ami elég volt ahhoz, hogy a szettet megnyerjük.
A harmadik szett elején is mi vezettünk, már 6 ponttal is, de ez az előnyünk nagyon hamar elolvadt. A nap folyamán már a sokadik holtpont jött el. Ilyenkor minden játékelemben nagyrészt ki nem kényszerített hibákat követünk el. A szett hajrájához egyenlő állásban érkeztünk meg, de 3 elütött labda és 1 rossz nyitásfogadás, plusz egy, csak úgy tévesen az ellenfélnek beírt pont azt eredményezte, hogy 1:2-es hátrányba kerültünk.
A negyedik szett elején elég hamar 3 pontos hátrányt szedtünk össze, ami a szett közepére 6-ra duzzadt. Ebben a szettben már leginkább egymás hibáiból éltek a csapatok. Mindkét csapat a 12. szettjét játszotta már. A szett végére ugyan sikerült kicsit közelebb zárkóznunk, de utolérni már nem tudtuk ellenfelünket.

Mindhárom mérkőzésben benne volt a győzelem lehetősége, de sajnos nem sikerült élni vele. Az egész nap során nagyon hullámzó teljesítményt nyújtottunk, hektikusan játszottunk. De ez jellemző volt az ellenfeleinkre is. A megnyert szettekben kifejezetten jól röplabdáztunk, működött a nyitásfogadásunk, a támadás építés, és a védekezés is. De ez csak egy, maximum másfél szettig tudtuk tartani, utána visszaesett a koncentrációnk és alap hibákat követtünk el. Bár nagyon hosszú nap volt de mégis bírtuk erővel, fejben már kevésbé. Látszott, hogy főleg a fővárosi ellenfeleink a Budapest bajnokságban folyamatosan mérkőzés terhelés alatt vannak és hasznos tapasztalatokat gyűjtenek, amelyek kijöttek a szorosabb szettek végjátékában.
Negatívum, hogy iszonyatosan sok saját hibával játszottunk, főleg nyitásfogadásban kaptunk nagyon sok direkt ászt. Jellemző volt az összes mérkőzésre, hogy a csapatok elsősorban egymás hibáiból szerezték a pontokat. Nagyon kevés saját pont született. Pozitívum, hogy jól, hatásosan nyitottunk, viszont gyengén fogadtunk és voltak nagyon szépen felépített támadásaink.
Sajnálom, hogy nem sikerült végül mérkőzést nyerni, mert a lányok megérdemelték volna. Egész nap jól küzdöttek, hajtottak.
Nyitásfogadásban és a támadások hatékony befejezésében mindenképpen fejlődnünk kell, főleg a szélső ütőink teljesítményének kell javulnia.
Egyik játékos teljesítményét sem emelném ki külön, mert amikor ment a csapatnak, akkor mindenki hozzátette a magáét, amikor nem, akkor viszont nem volt olyan, aki hátára vette volna a csapatot.

Folytatás március 30-án Újpesten a második fordulóval.

Statisztika:

 

Kovács Balázs – edző

2019.03.20.