Leány OSB: két győzelem Székesfehérváron

Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Kaposvári Röplabda Akadémia „Kék”  együttese a Szalayné Sebők Éva U17 Országos Serdülő Bajnokság Középszakasz B-3 csoport 2. tornáját, Székesfehérváron.

Beszámoló

A 2018/2019. évi Szalayné Sebők Éva U17 Országos Serdülő Bajnokság Középszakasz; B-3 csoport 2. torna

2019.01.27. Szombat, Székesfehérvár (Felsővárosi Ált. Isk.)

Résztvevő keret:
Balogh Dominika szül. idő: 2003
Joó Noémi szül. idő: 2003 (Libero 2)
Pácsonyi Petra szül. idő: 2004
Pavlovics Tímea szül. idő: 2004
Vértes Hanna szül. idő: 2003
Tóth Jázmin szül. idő: 2003
Vajda Virág szül. idő: 2003 (Csapatkapitány)
Warmbir Kristina szül. idő: 2003
Zana Fanni szül. idő: 2003
Stettner Zsófia szül. idő: 2003
Vida Bonita szül. idő: 2003 (Libero 1)

Résztvevő csapatok:
Felsővárosi Fésüs RAF
RÖAK Kaposvár KÉK
Szolnoki Sportiskola
SZOMBATHELYI SI/HVSE – A

1. Mérkőzés
Kaposvári Röplabda Akadémia KÉK – Felsővárosi Fésüs RAF
3:0 (25:9; 25:17; 25:13)
KRA UMSE: Warmbir, Balogh, Vajda, Tóth, Zana, Vértes Libero: Joó, Vida Csere: Pavlovics, Stettner, Pácsonyi

2. Mérkőzés
Kaposvári Röplabda Akadémia KÉK – Szolnoki Sportiskola
3:0 (25:24; 25:14; 25:19)
KRA UMSE: Warmbir, Balogh, Vajda, Tóth, Stettner, Vértes Libero: Joó, Vida Csere: Pavlovics, Zana, Pácsonyi

3. Mérkőzés
Kaposvári Röplabda Akadémia KÉK – SZOMBATHELYI SI/HVSE – A
0:3 (7:25; 17:25; 22:25)
KRA UMSE: Warmbir, Zana, Vajda, Tóth, Stettner, Vértes Libero: Joó, Vida Csere: Pavlovics, Pácsonyi

A középszakasz második fordulóját kedvező helyzetből várhattuk, hiszen az első fordulót követően a csoport 2. helyét foglaltuk el 2 győzelemmel és 1 vereséggel.
Alap célunk mindenképpen a továbbjutás megszerzése volt, de mindenképpen vissza akartunk várni a szombathelyieknek az első fordulóban elszenvedett vereségért.
Sajnos apróbb sérülések és kisebb betegségek nehezítették a felkészülésünket, de teljes csapattal utaztunk Fehérvárra.

A sorsolásunk ezúttal is kedvező volt, mert az első meccset a csoport leggyengébb csapatával, a Fehérvárral játszottuk. Stettner Zsófia helyett ezúttal Zana Fanni kapott lehetőséget szélső ütő poszton, mert Zsófi könyöksérüléssel bajlódik. Elég hamar sikerült hozni a „kötelező” győzelmet, egy nálunk gyengébb csapat ellen. Helyenként akadozott a játékunk, de a nyitásfogadásunk stabil volt, és ezáltal pontos alapjátékot tudtunk játszani, amivel ellenfelünk fölé sikerült kerekednünk.

A második mérkőzést a Szolnok ellen játszottuk. Ők egy kifejezetten jó mérkőzésen 1 szettet el tudtak venni a Szombathelyiektől, tehát nem ígérkezett könnyű mérkőzésnek.
Az első szettben nagy küzdelem alakult ki, egyik csapat sem tudott nagyobb előnyre szert tenni, így a szett hajrájára egyik csapat sem érkezett előnnyel, szoros, izgalmas végjáték alakult ki. Végül egy kivédekezett labdát követően, egy okos ejtéssel Tóth Jázmin megszerezte a szett győzelmet érő utolsó pontot.
A második szett elején sikerült több pontos előnyre szert tennünk. Taktikus, helyezett nyitásokkal sikerült folyamatosan megnehezítenünk ellenfelünk támadás építését. Ezáltal sok labdát tudtunk kivédekezni, amelyből kontra támadásokat tudtunk indítani. Ez egyébként végig jellemezte a játékunkat, hogy taktikusan szervált minden játékosunk. Ezt a szettet viszonylag simábban sikerült megnyernünk.

A harmadik szett a másodiknál szorosabban alakult. Bár a nyitásaink most is hatásosak voltak, nem tudtuk pontra váltani a kivédekezett labdákat. Szépen építettük fel a támadásainkat, de ezeket ellenfelünk rendre kivédekezte. Emiatt hosszú labdamenetek alakultak ki, amelyek végén hol az egyik, hol a másik csapat örülhetett. A szett végéhez közeledve sikerült 3-4 pontos előnyre szert tennünk, de egy hálócsatánál Balogh Dominika sajnálatos bokasérülést szenvedett. Ez sokkolta a lányokat, de végül a lányok átlendültek ezen, így sikerült a harmadik játékrészt is megnyerni.

A Szombathely elleni meccsen így az első számú nyitásfogadó szélsőnk nélkül voltunk kénytelenek játszani. A mérkőzés elején a lányok láthatóan még a sérülés okozta sokk hatása alatt álltak. Ez főleg nyitásfogadásban okozott zavarodottságot, amit a vasiak egyébként kiváló nyitásainkkal teljesen kihasználtak. Az első szetthez közünk sem volt, simán elveszítettük.
A második szettben aztán összekapták magukat a lányok, kezdtünk magunkhoz térni. Ezúttal ellenfelünknél okozott zavarodottságot a rossz állásrend, amit sajnos csak részben tudtunk kihasználni. A szett közepén vezettünk is, de egy állásba – ahogy az előző szettben is – beragadtunk, nem tudtunk tovább forogni, így elvesztettük ezt a szettet is.
A harmadikban már magunkra találtunk, ekkor már egyenrangú ellenfelek voltunk. A szett végéhez mindössze 2-3 pontos hátránnyal érkeztünk. 20 pont felett két támadást is sikerült kivédekeznünk, az egyiket pontra váltottunk, amivel egy pontra zárkóztunk, de a másodikat sajnos a hálóba vágtuk agy nem sikerült egyenlítenünk. Végül a Szombathelyiek befejezték ezt a játékrészt, amellyel 3:0 arányban megnyerték a mérkőzést.

Alapjátékunkon mindenképpen látszott a fejlődés. A nyitásfogadásban is láttam fejlődést, főleg az első két mérkőzésen, de pont ez volt az ami a 3. meccsen kudarcot vallott. A Szombathelyiek kemény, támadó jellegű nyitásai nagyon sok zavart okoztak nálunk. Bár az alapjátékunk jó volt, támadásaink nem voltak elég hatékonyak, kevés közvetlen pontot tudtunk csak szerezni felépített támadást követően. Ennek fejlesztésére fogjuk helyezni a fő hangsúlyt az elődöntőig.
Ezen a tornán Balogh Dominika játéka emelkedett ki a többi közül. Bár a harmadik meccsen nem játszott az első két meccsen a csapat húzóembere volt. Egyre inkább elkezdett működni a játékkapcsolat Kriszti és Jázmin között a feladó mögüli támadásoknál.

Vezettünk kifejezetten szép támadásokat és végre voltak okos megoldásaink is. A nyitásaink is fejlődtek, de természetesen minden játékelemben fejlődnünk kell.
A továbbjutással elégedettek lehetünk, viszont ismét csak maradt egy kis hiányérzet, főleg itt a harmadik mérkőzést tekintve. Bár a sérülés kifejezetten hátráltatott minket. Folytatás az elődöntőben március elején.

Statisztika:

 

Kovács Balázs edző

2019.01.31.