Leány OSB: győzelem és vereség Jászberényben

Egy győzelemmel és egy vereséggel zárta a leány Országos Serdülő Bajnokság első tornáját a RÖAK Kék együttese. A kaposváriak Jászberényben léptek pályára, és előbb megverték a szolnokiakat, majd kikaptak az MTK-tól.  

Beszámoló

 

A 2018/2019. évi Szalayné Sebők Éva U17 Országos Serdülő Bajnokság alapszakasz; A-1 csoport 1. torna
2018.09.29. Szombat, Jászberény

Résztvevő keret:
Balogh Dominika szül. idő: 2003
Joó Noémi szül. idő: 2003 (Libero)
Pácsonyi Petra szül. idő: 2004
Pavlovics Tímea szül. idő: 2004
Stirling Anna szül. idő: 2003
Tóth Jázmin szül. idő: 2003
Vajda Virág szül. idő: 2003 (Csapatkapitány)
Warmbir Kristina szül. idő: 2003
Zana Fanni szül. idő: 2003
Vértes Hanna szül. idő: 2003
Vida Bonita szül. idő: 2003

Résztvevő csapatok:
Békéscsabai RSE
Jászberényi RK
MTK Budapest
RÖAK Kaposvár KÉK
Szolnoki Sportiskola

Mérkőzés
Kaposvári Röplabda Akadémia KÉK – Szolnoki Sportiskola
3:0 (25:20; 25:15; 25:21)
KRA UMSE: Warmbir, Tóth, Vértes, Zana, Balogh, Vajda Libero: Joó, Csere: Vida, Pavlovics, Stettner, Pácsonyi

Mérkőzés
Kaposvári Röplabda Akadémia KÉK – MTK
0:3 (18:25; 11:25; 19:25)
KRA UMSE: Warmbir, Tóth, Vértes, Zana, Balogh, Vajda Libero: Joó, Csere: Vida, Pavlovics, Stettner, Pácsonyi

Hosszú utazást követően időben érkeztünk meg Jászberénybe, ahol kettő mérkőzés várt ránk. A korábbi évek, illetve az elmúlt szezon tapasztalata alapján azt a célt tűztem ki a lányok elé, hogy a csoportban minimum kettő győzelmet szerezzünk. Ennek a két diadalnak a megszerzésére előzetesen a legjobb lehetőségként a Szolnok és a Jászberény elleni mérkőzés tűnt.

Az első mérkőzésen mindjárt a Szolnok csapatával kerültünk szembe. Mind edzőjüktől megtudtam elég vegyes társaság, vannak nagyon fiatalok és rangidősek is a csapatukban. A bemelegítésnél az ütések alapján kemény ellenfélnek tűntek, 2-3 játékosuk is komoly ütőerőről tett tanúbizonyságot. Ráadásul az első mérkőzésükön 3:1 arányban legyőzték a házigazda Jászberényt is.
Óvatosan kezdtük a mérkőzést, nem mertük sem a határozott nyitásokat, sem pedig a kemény támadásokat felvállalni. Amolyan tapogatózó játék alakult ki, de az kiderült elég hamar, hogy bár ellenfelünk támadásban veszélyesnek tűnt, komoly gondjaik akadnak a bejátszásokkal így kidolgozott támadásig kevés alkalommal jutottak el.
Az első szett közepéig főleg a kiegyenlített hibáknak köszönhetően, fej-fej mellett haladtunk, amikor sikerült pár pontos előnyre szert tennünk egy-két jó nyitásnak, illetve védekezésből-visszatámadásnak köszönhetően. Ezzel az előnnyel jól gazdálkodtunk így elegendő előnyünk maradt a szett végére, amivel behúztuk az első szettet.
A második szettben már magabiztosabbak voltunk, ezzel kicsit el is bizonytalanítottuk ellenfelünket, aminek az lett az eredménye, hogy simán hoztuk a szettet így 2:0-ás előnyben kerültünk.
A harmadik szett elején jobban játszott a Tisza-parti csapat, mint mi, így hamar össze szedtünk 3-4 pontos hátrányt. Határozatlanok, figyelmetlenek voltunk a meccs ezen szakaszában, kicsit már azt hittük, hogy megnyertük a mérkőzést. Warmbir Krisztina nyitás sorozatának köszönhetően 13-pontnál utolértük ellenfelünket. Ezt követően a szett végéig szoros volt az állás, ám a végjátékban 2 szolnoki hibának köszönhetően megnyertük a mérkőzést.

Egy mérkőzés pihenőt követően az MTK csapata elleni mérkőzés következett. A fővárosi csapat fizikai fölényben volt velünk szemben 4 közel 180cm magas játékos is volt a keretükben. Minden posztról határozottan, magasan és keményen támadtak. Látszott, hogy ez egy összeszokott csapat, sok meccsel a háta mögött (Budapest bajnokságban minden héten min. 1, de van hogy kettő tétmérkőzésük is van). Első mérkőzésükön a Békéscsabát múlták felül 3:0 arányban.
A mérkőzés elején kicsit meg is ijedtük magas ellenfelünktől, ami azt eredményezte, hogy mindjárt hátrányba is kerültünk. Egy kicsit kishitűek is voltunk, illetve a nyitásfogadásunk csődöt mondott. Nagyon sok direkt ászt kaptunk. Az első játékrészben már csak kozmetikázni tudtuk az eredményt.
A másodikban egy kicsit hitehagyottá vált a társaság. Esélyünk sem volt, nagy különbségű vereség lett a vége.
A harmadikban szerkezetet váltottunk és kicsit magunkhoz tértünk, végre nem csak asszisztáltunk hanem röplabdáztunk is. Ennek köszönhetően ellenfelünk több olyan hibát is vétett, amit addig nem.
Egészen 17-17-ig kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, de az MTK ekkor megrázta magát és már csak kettő pontot engedélyezett nekünk. Véleményem szerint ez az MTK esélyes a bajnoki címre.

Összességében azt kaptam amit vártam. A labdabiztonságunkkal sikerült legyőznünk a Szolnok csapatát, viszont a nagyobb tudás előtt fejet kellett hajtanunk.
Elsősorban nyitásfogadásban és blokkban kell fejlődnünk, de természetesen a többi játékelemre is kell fókuszálnunk, főleg center támadásaink hatékonyságára.

A csapatból Balogh Dominika teljesítménye érdemel említést, aki mindkét meccsen a csapat húzóembere volt.

A látottak alapján az október 14-én esedékes második fordulóban a Jászberény csapata ellen mindenképpen győzelmet várok, de nem lesz könnyű. Ám jó játékkal a Békéscsaba is legyőzhető.

 

Kovács Balázs – edző

2018.10.08.