Leány OSB: álom maradt a hatos döntő

Nem jutott be az Országos Serdülő Bajnokság döntőjébe a Kaposvári Röplabda Akadémia korosztályos leány együttese. Kovács Balázs tanítványai az elődöntő második tornáján összesen 14 szettet játszottak.

Beszámoló

A 2018/2019. évi Szalayné Sebők Éva U17 Országos Serdülő Bajnokság Elődöntő; C-2 csoport 2. torna

2019.03.30. Szombat, Budapest
Résztvevő keret:
Balogh Dominika szül. idő: 2003
Joó Noémi szül. idő: 2003 (Libero 2)
Pácsonyi Petra szül. idő: 2004
Pavlovics Tímea szül. idő: 2004
Tóth Jázmin szül. idő: 2003
Vajda Virág szül. idő: 2003 (Csapatkapitány)
Warmbir Kristina szül. idő: 2003
Zana Fanni szül. idő: 2003
Stettner Zsófia szül. idő: 2003
Vida Bonita szül. idő: 2003 (Libero 1)
Nagyhegyesi Laura szül. idő: 2003

Résztvevő csapatok:
UTE A
Budaörsi DSE / Emericius SE
Nyíregyháza
RÖAK Kaposvár KÉK

1. Mérkőzés
Kaposvári Röplabda Akadémia KÉK – Nyíregyháza
2:3 (25:12; 25:20; 14:25; 14:25; 8:15)
KRA UMSE: Warmbir, Zana, Vajda, Balogh, Stettner, Tóth Libero: Vida, Joó Csere: Pavlovics, Pácsonyi

2. Mérkőzés
Kaposvári Röplabda Akadémia KÉK – Budaörsi DSE/Emericius SE
3:2 (25:23; 19:25; 25:20; 23:25; 15:7)
KRA UMSE: Warmbir, Zana, Vajda, Pácsonyi, Balogh, Tóth Libero: Vida, Joó Csere: Pavlovics, Stettner

3. Mérkőzés
Kaposvári Röplabda Akadémia KÉK – UTE A
1:3 (25:18; 12:25; 22:25; 12:25)
KRA UMSE: Warmbir, Zana, Vajda, Pavlovics, Balogh, Tóth Libero: Vida, Joó Csere: Pácsonyi

Az első fordulóban, bár megvolt a lehetőségünk, nem sikerült győzelmet szereznünk. Így ebben a fordulóban a Nyíregyháza és a Budaörs csapatát mindenképpen le kellett, hogy győzzük, és még az többi mérkőzésnek is számunkra kedvező eredménnyel kellett volna végződnie ahhoz, hogy bejussunk a 6-os döntőbe.
Az előjelek nem voltak túl biztatóak, mert Vértes Hanna betegség miatt egész héten nem edzett, és nem is tudott a csapattal tartani. Balogh Dominika bár vállalta a játékot, de a héten csak 2 edzésen tudott részt venni szintén betegség miatt. Zana Fanni is kisebb betegséggel küzdött, de Ő a héten végig edzett és játszott is. Nagyhegyesi Laura már a csapattal tartott, de még pályára nem léphetett, mert nem készült el az igazolása.

Minden nehézség ellenére a lányok nagyon motiváltak voltak, meg akarták ragadni azt a kis esélyt, ami még maradt a döntőbe jutásra.

Hanna hiánya miatt át kellett alakítani a csapat szerkezetet, Tóth Jázmin centerben játszott, Balogh Dominika pedig átvette Jázmin szerepkörét feladó átló poszton.

A Nyíregyháza ellen az első két szettben szinte tökéletesen, nagyon kevés hibával agresszíven játszottunk. Ennek köszönhetően az első szettet nagy különbséggel, a másodikat kisebbel, de magabiztosan megnyertük. Pontos volt a fogadásunk, amelyből szép támadásokat vezettünk. hatékony taktikus nyitásainkkal megnehezítettük ellenfelünk támadás építését, aminek köszönhetően nagyon sok támadásukat ki tudtuk védekezni.
A harmadik szettől viszont megváltozott a játék képe. Ellenfelünk agresszívebb lett, mi pedig bizonytalanná váltunk. A harmadik és negyedik szettet simán elvesztettük, sajnos nem tudtunk újítani. Nyitásfogadásunk visszaesett, emiatt nem tudtunk hatékonyan támadni. A negyedik szettben több lehetőségünk is lett volna, de rendre belehibáztunk nyitásban, mikor átettük a szerva jogát.
A döntő szett elején saját hibáinknak köszönhetően tetemes előnyre tett szert a Nyíregyháza (1:5). Az első 5 pontjukból 4-et a mi hibáinkból szereztek. Ezek után már hiába kapaszkodtunk nem tudtunk felzárkózni. Eddig nem játszottunk még 5 szettes mérkőzést, emiatt a gyerekek túlstresszelték ezt a döntő szettet.

A Budaörs elleni találkozó egyből az elvesztett 5 szettes mérkőzés után következett pihenő nélkül. Ezen a meccsen ismét egy új felállásban kellett játszanunk, mert kiújult Stettner Zsófia könyök sérülése, emiatt nem tudott játszani. Balogh Dominika játszott Zsófi helyén szélső poszton, az átló posztját pedig Pácsonyi Petra foglalta el.
A mérkőzés elején látszott rajtunk, hogy már több, mint 2 órája pályán vagyunk. Figyelmünk gyenge volt, sokat hibáztunk, 5 pontos hátrányba kerültünk. De 15:20-nál elkezdtük a felzárkózást és végül sikerült a javunkra fordítani ezt a szettet.
A második szett elején csak „utaztunk”, de aztán elkaptuk a fonalat. Már 17:11-re vezettünk, de akkor valami történt, beragadtunk egy olyan állásba, amibe egyébként nem szoktunk és egészen 17:23-ig nem is tudtunk tovább forogni. Így ez a szett elment.
A harmadikban sikerült ismét kevés hibával, jól röplabdáznunk, így ismét előnybe kerültünk.
A negyedik játékrész végig szorosan alakult, a szett végén lett volna lehetőségünk lezárni a mérkőzést de nem tudtuk befejezni, így következhetett a döntő szett.
A befejező játékrészben ezúttal az ellenfelünk hibázott nagyon sokat, amivel megkönnyítette a dolgunkat, így viszonylag könnyen sikerült megnyernünk a mérkőzést.

Ezzel a győzelmünkkel eldőlt, hogy a többi mérkőzés eredményétől függetlenül, az UTE és Nyíregyháza jutott be az országos döntőbe. Így a Nyíregyháza a Budaörs elleni mérkőzését tulajdonképpen elszórakozta, ennek megfelelően ezt a mérkőzést a Budaörs nyerte 3:0 arányban. Ezzel az is eldőlt, hogy a harmadik UTE elleni meccsünknek már csak presztízs tétje maradt, hiszen a csoport végeredménye kialakult.

A csütörtöki, RÖAK Kaposvár elleni edzőmeccsünkön már kipróbáltuk a 2-4-es felállást, így most – új feladatot adva a lányoknak ezzel – élesben is ebben felállásban álltunk fel, mégpedig úgy, hogy mindig a hátsó soros feladó adott fel. Egész jól működött a dolog, az első szettet meg is nyertük.
A második szettben az UTE ritmust váltott és könnyedén kiegyenlített.
A harmadik szettre még összeszedték a lányok az utolsó erejüket, de ez csak annyira volt elég, hogy szorossá tegyük ezt a játékrészt.
A negyedik szett pedig már csak formalitás volt, ekkor jött ki, hogy ezen a napon mi töltöttük a legtöbb időt a pályán (a harmadik meccsünk fél tízkor ért véget). Elsősorban fejben, de fizikailag is elfogytunk, illetve megérdemelten nyert a csoportelső Újpest, akik véleményem szerint az idei OSB favoritjának számítanak.

Annak ellenére, hogy több nehézséggel is meg kellett küzdenünk a lányok remekül helyt álltak. A három mérkőzésből kettőn kényszerűségből nem a megszokott hadrendben kellett játszanunk, de ez nem látszott meg a játékunkon. Az előző forduló óta főleg fogadásban, de támadásban is sikerült fejlődnünk. Ezeket sokat is gyakoroltuk edzéseken és ez meg is látszott a pályán. Sikerült végre átlépni egy szintet azzal, hogy meccset tudtunk nyerni.

Mindenképpen kiemelendő Zana Fanni és Tóth Jázmin teljesítménye, akik a csapat húzó emberei voltak ezen a napon. De természetesen a többiek is mind-mind hozzátették a magukét.

Folytatás május közepén a helyosztóval a 10-12. helyért.

Statisztika:

 

Kovács Balázs
edző

2019.04.03.