Leány OGYB: három tornán túl a RÖAK Kék

Az első forduló szokás szerint korai volt október elején. Ahhoz, hogy akkor felkészültek legyünk, legalább augusztus elején el kellene kezdeni a közös munkát, és nem csak az atlétika pályán, hanem termemben is…

BESZÁMOLÓ

I. OGYB forduló
(Kaposvár)
2018.10.06.

Csapattagok:

1. Tóth Sára
2. László Tamara
3. Fodor Zoé
4. Pavlovics Tímea
5. Pácsonyi Petra (CSK)
6. Herbai Kata
7. Kuckó Nadin (LIBERO)
8. Imreh Dorka
9. Embersics Aliz
10. Hüber Eliza
11. Horváth Gréta
12. Takács Annamari

Résztvevő csapatok:

UTE „B”
Dunakanyar SE
Lőrinc 2000 SE
RÖAK Kaposvár „kék”

Eredmények:

RÖAK – Lőrinc 2000 SE 3:0 (13; 7; 10)
RÖAK – UTE „B” 2:1 (9; 17; -25)
RÖAK – Dunakanyar SE 3:0 (23; 13; 13)

Az első forduló szokás szerint korai volt október elején. Ahhoz, hogy akkor felkészültek legyünk, legalább augusztus elején el kellene kezdeni a közös munkát, és nem csak az atlétika pályán, hanem termemben is. A felkészülésünk elég későn kezdődött meg a késői csoport-beosztásoknak, illetve a teremhiánynak köszönhetően. Ami jócskán meglátszott ezen a fordulón, attól függetlenül, hogy az eredmény nem lett rossz. A csapat 14+2 fővel indult augusztus utolsó hetében. A csapat 85 százaléka 2005-ös születésű, tehát mini korosztályban játszottak előző szezonban. Így már a kezdetektől nagyon hiányzott nekünk a két 2004-es születésű lány, akik az U17-es csapatban kezdték meg a felkészülést. Nagy segítség lett volna Pavlovics Tímea feladó poszton, egy olyan játékos, aki már tájékozódik a pályán, az 5-1 –es rendszerben.
Sok időnk ment el a technika visszahozására, csiszolására, elég későn kezdtük el megtanulni a 6-6 elleni játék rendszerét, helytartásait megtanulni, ami meglátszott ezen az első fordulón. Gyakran nem tudták még a lányok, hogy hol a helyük, ha tudták, akkor az nagyon statikus volt. Nem volt még meg a védekezési alakzat, a hálónál lévő mozgás. De a nap végére azért mindenki képbe került. Ami nagyon meghatározó volt és a korosztályra nagyon jellemző, az az, hogy javarészt a nyitásokon és a fogadáson múlt egy-egy szett kimenetele. Ebben a két elemben (is) jobbak voltunk ellenfeleinknél, így tudtuk nyerni mindhárom mérkőzésünket.
Az UTE ellen vesztettünk egy szettet, de mégis az volt a legértékesebb, meg tudtam figyelni, hogy milyen hatással van ránk, ha az ellenfél szorongat minket, ebből tanulhatunk.

Szomorú volt számomra, hogy a két U17-ből lejátszó lány (Pavlovics Tímea, Pácsonyi Petra) nem tudott kiemelkedni a saját korosztályában, persze ennek is megannyi oka lehet/van.

Két meghatározó egyéniség volt ezen a hétvégén: Tóth Sára és László Tamara. Ők a játék minden elemében a várhatóhoz képest jól teljesítettek.

A tornát pozitívan értékelem, hiszen 3 győzelemmel zártunk, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nagyon gyenge csoportba kerültünk.

II. OGYB forduló
(Szentendre)
2018.11.11.

Csapattagok:

1. Tóth Sára
2. László Tamara
3. Pavlovics Tímea
4. Pácsonyi Petra (CSK)
5. Herbai Kata
6. Kuckó Nadin (LIBERO)
7. Imreh Dorka
8. Péterfai Jázmin
9. Takács Annamária
10. Fodor Zoé

Résztvevő csapatok:

UTE „B”
Dunakanyar SE
Lőrinc 2000 SE
RÖAK Kaposvár „kék”

Eredmények:

RÖAK – Lőrinc 2000 SE 3:0 (5; 7; 11)
RÖAK – UTE „B” 3:0 (11; 13; 22)
RÖAK – Dunakanyar SE 2:1 (19; 10; -21)

A második fordulóra kicsit megfogyatkoztunk. A tanulás miatt több játékos is egyre több edzést hagyott ki. Ez nehezítette a felkészülést. Az ellenfelek ugyanazok voltak, mint az első fordulón. Nem volt túl nagy az ellenállás, így nem volt nehéz dolgunk. A helytartási szabályokat már sokkal jobban tudták a lányok, a védekezésben való helyezkedésen nagyon látszott a fejlődés. Mindenki kapott játéklehetőséget minden mérkőzésen, illetve egy-egy embert több poszton is kipróbáltam. Keresem még kinek hol a helye, hol tud a legtöbbet segíteni.

Kiemelni Takács Annamáriát tudnám, aki feladó poszton kezdett el gyakorolni a két forduló között. Az edzésmunkája kiemelkedő volt, így több lehetőséget is kapott, amivel élt is.

 

III. OGYB forduló
(Budapest)
2018.12.02.

Csapattagok:

1. Tóth Sára (CSK)
2. László Tamara
3. Pavlovics Tímea
4. Horváth Gréta
5. Herbai Kata
6. Kuckó Nadin (LIBERO)
7. Imreh Dorka
8. Embersics Aliz
9. Takács Annamária
10. Fodor Zoé

Résztvevő csapatok:

VASAS „A”
UTE „A”
RÖAK Kaposvár „Kék”

Eredmények:

RÖAK – UTE 1:3 (14; -13; -23; 17)
RÖAK – VASAS 0:3 (5; 12; 7)

A második forduló után volt egy szülői értekezlet, amitől sokat vártam, de sajnos nem érte el a célját, végig edzettünk egy hónapot 4-5-6 emberrel. Mondanom sem kell, hogy ez nem sokra volt elég. Technikát gyakoroltunk javarészt, játékrészeket esetleg. Még a forduló előtti utolsó edzéseken is csak 7-en voltak edzésen a lányok. Ebbe mondjuk már betegség is belejátszott.
Az UTE csapatát meg tudtuk szorongatni két szettben is. De rengeteg olyan dologban voltunk hiányosak, amit öten nem lehet gyakorolni. Az egymáshoz való igazodás, hogy visszajön a labda egy labdameneten belül háromszor, négyszer. Nem is tudtunk csapatozni előtte rendesen. Éppen ezért nem is kértem számon sok mindent a lányokon. Szerencsére ennek a fordulónak nincs tétje, de mindenképpen több ember kell az edzésre, mert így nem fogunk tudni előre lépni. (Erre már alakul a megoldás a megbeszéltek alapján.) A következő fordulón célunk egy ennél szorosabb mérkőzést játszani az UTE csapatával.
A Vasas igaz, hogy 3:2-t játszott az UTE-val, mégis klasszisokkal erősebb csapatnak tűnt nekem. Adottságokban, fizikailag és technikailag is sokkal előrébb tartanak, mint mi. Sok korosztályos válogatott játékos van köztük.

Akit ki tudok emelni az Horváth Gréta, ő volt az egyetlen, aki igazán odatette magát, látszott, hogy koncentrált, magához képest nagyon jól teljesített, nagyon akart. Nem ő csinálta a legtöbb pontot, de mégis az ő hozzáállása volta legpozitívabb.

 

Rák Rebeka edző

2018.12.17.