Kecskeméti és Vasas-arany a serdülőknél

A hosszú hétvégén rendezték meg a keszthelyi Csány–Szendrey ÁMK sportcsarnokában az Országos Serdülő Bajnokság idei döntőjét. A harmadik nap végén a fiúknál a Kecskeméti Sportiskola, a lányoknál pedig a Vasas Óbuda szerezte meg az aranyérmet.

A fiúknál a Kecskemét és a Dunaferr nyerte meg a csoportküzdelmeket, és a keresztjáték során sem borult a papírforma: ez a két csapat jutott be a fináléba, előbbi a Kaposvári Röplabda Akadémia-FINO, utóbbi pedig a Szolnoki FRKSI ellen.
A hétfői helyosztókon az ötödik helyet a MAFC BME Felsővárosi szerezte meg, miután 3:1-re legyőzte a Pénzügyőrt. A bronzérem a kaposváriaké lett, ők játszmaveszteség nélkül győzték le a szolnokiakat, igaz a második játszmát csak 28:26-ra tudták megnyerni.
A döntőben csak az első szett tartogatott izgalmakat: az újvárosiak ugyan több szettlabdát is hárítottak, de az utolsót a kecskemétiek értékesíteni tudták. A második és a harmadik játszmát már viszonylag simán nyerte a hírös város csapata.
Az érmeket Buzek László és Király András, a rendező Nyugat Balaton RSE elnöke adta át az előbbiről elnevezett bajnokság dobogósainak. A torna legjobb irányítója Török Szabolcs (Kecskemét), a legjobb támadója Kiss Marcell (Dunaferr), legjobb védekezője pedig Nagy Norbert (Kaposvár) lett.

A lányoknál a Szalayné Sebők Éváról elnevezett bajnokságban már jóval izgalmasabb csaták voltak, már a csoportmeccseken is. A két nagy esélyes, a békéscsabaiak és a Vasas csatáját utóbbiak nyerték 3:1-re, míg a Nyíregyházát mindketten játszmaveszteség nélkül győzték le.
A másik csoportban az UTE és a Nyugat-Balaton is 3:1-re győzte le az egrieket, a két nyertes csapat meccsén pedig nagy küzdelemben diadalmaskodtak a lilák, úgy, hogy az ötödik játszmában több meccslabdát is hárítottak. A középdöntőben viszont az előbbi csoport csapatai diadalmaskodtak, míg a fináléba kerülésért a Vasas ismét legyőzte a Nyíregyházát, a BRSE pedig 3:1-re UTE-t.
A pünkösd hétfői helyosztókon az egriek ezúttal le tudták győzni a már kissé motiválatlan házigazdákat, míg a bronzot egy fordulatos meccsen az UTE szerezte meg. A lilák remek lélekjelenlétéről tanúskodik, hogy a második játszmában megint csak több szettlabdát hárítva fordítottak, majd kétszer is egyenlítve az ötödik felvonást már magabiztosan nyerte a népes szurkolótábor által bíztatott fővárosi csapat.
A finálé úgy indult, hogy úgy tűnt: a Vasas simán átgázol ellenfelén, a második játszmában azonban a békéscsabaiak alaposan faképnél hagyták riválisukat, s végig vezetve, a végén öt szettlabdájuk volt az egyenlítéshez. Szedmák Rékáék azonban mind az ötöt hárították, majd 28:26-ra ezt a szettet is megnyerték. Az utolsó játszma szoros volt, a legvégén lépett csak meg kettővel a Vasas, de mindjárt első meccslabdáját értékesítette is.
A lányoknak az érmeket dr. Kotsis Attiláné, illetve a névadó fia, a különdíjakat pedig Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere, adta át. A legjobb irányító a békéscsabai Petrenkó Brigitta, a legjobb támadó az UTE-s Hajós Aliz, míg a torna legértékesebb játékosa pedig a Vasasos Szedmák Réka lett.

Gabi néni a döntő után egyből értékelte is a látottakat:
„Nagyon tetszett a verseny és a szervezés is. Örülök, hogy sok tehetséges fiatalt láttam, és nem csak a lányok, hanem a fiúk között is. Bízom benne, hogy ezek a tehetségek nem fognak elkallódni az évek során. A leginkább Szedmák Rékát tudnám kiemelni, akire már tavaly is felfigyeltem, és most is a legjobb volt. Folytatás a jövő héten, Kecskeméten, a juniorok döntőjében, ahol ugyancsak ott leszek.”

BUZEK LÁSZLÓ FIÚ OSB
1. Kecskeméti Sportiskola (Dobos Péter, Fazekas Gábor, Füri Balázs, Görög Szabolcs, Gyurkó Márton, Horváth Kristóf, Leiner Péter, Lukács Zalán, Pesti Marcell, Pinczés Balázs, Szabó Márton, Török Szabolcs. Edzők: Verebélyi Zsolt, Karagics Mátyás)
2. Dunaferr SE
3. Kaposvári Röplabda Akadémia-FINO
4. Szolnoki FRKSI
5. MAFC-BME Felsővárosi
6. Pénzügyőr SE

SZALAYNÉ SEBŐK ÉVA LEÁNY OSB
1. Vasas Óbuda-KRA (Ambrosio Melani, Csengeri Gréta, Csörnyei Gréta, Faragó Anna, Jancsó Emese, Juhár Dalma, Kiss Bernadett, Kotormán Réka, Mihály Dorka, Németh Anett, Punk Zsófia, Szarvas Lili, Szedmák Réka, Villám Csenge. Vezetőedző: Kőnig Gábor, másodedző: Nagyné Mátrai Veronika)
2. Budapest Bank-BRSE
3. UTE
4. Nyíregyháza
5. EVSI
6. Nyugat-Balatoni RSE

Forrás (HUNVOLLEY.HU)http://hunvolley.hu/…1253-kecskemeti-es-vasas-arany-a-serduloknel

 

2016.05.17.