Háromnapos országos verseny helyszíne lesz a kaposvári Virágfürdő

Hatalmas az előrelépés a RÖAK strandröplabda utánpótlásában
Nem a levegőbe beszéltek a Kaposvári Röplabda Akadémia vezetői, amikor tavaly bejelentették, hogy az ország egyik legnagyobb strandröplabdás bázisát szeretnék kialakítani a somogyi megyeszékhelyen. A szakosztály megalakulása után sikerült leigazolni napjaink legjobb magyar felnőtt női párosát, a magyar bajnoki címvédő Lutter Eszter, Szombathelyi Szandra duót, és közben csaknem ötven fiatal is jelezte, hogy szívesen űzné ezt a sportágat a nyári hónapokban. 

Az elmúlt év az előkészületek jegyében telt, az idén pedig már berobbant a hazai utánpótlás mezőnybe a RÖAK: 21 lány és 5 fiú páros vesz részt az országos, ranglistapont-szerző viadalokon. Ráadásként a kaposváriak július 1. és 3. között (hétfőtől szerdáig) a Virágfürdőben háromnapos, négycsillagos országos torna házigazdái lesznek, ahol felmérhetik majd, ki hol tart a munkában.

A RÖAK strandröplabda szakosztályának két edzője, Lutter Liza és Szombathelyi Kitti igazi példakép lehet a fiatalok számára, ugyanis, amellett, hogy hetente háromszor edzést tartanak a gyerekeknek, maguk is nap mint nap tréningeznek, és hazai, illetve nemzetközi versenyeken is rajthoz állnak. A kaposvári páros legutóbb a fővárosban nyert A-kategóriás viadalt, és 400 ranglista-ponttal gazdagodott. A két sportolónő az idén is nagy lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, és ennek eredményeként az előttünk álló hétvégén például csaknem húsz RÖAK-növendék kel majd útra a budapesti országos versenyre.

Persze, eddig sem telt unalmasan a szezon. Május 12-én, a BME országos ranglistapont-szerző tornáján, az U20-as korcsoportban a Rucz Réka, Vajda Virág duó 14 induló közül a 8. helyet szerezte meg. A lányok két győzelem és egy vereség után 21:18 arányban vesztették el a négy közé jutásért kiírt mérkőzést, de összességében elégedettek lehettek a bemutatkozással. Rucz és Vajda a hónap közepén az U20-as országos bajnokságon is szerencsét próbált, és a siófoki erőpróbát végül a 9. helyen zárta. Az Őszi Janka, Őszi Nóra (iker)pár az U16-osok között szerepelt a kispesti négycsillagos tornán, és életük első versenyén 27 kettős közül az előkelő 9. helyezést érdemelték ki, ami mindenképpen dicséretes. Az elmúlt hétvégén a Szalaki Dominik, Tóth Ágoston duó U16-os viadalon lépett homokra, ugyancsak Budapesten, és a nyolc egységet felvonultató mezőnyben az 5. helyen végzett. A két 13 éves fiú jól helytállt az idősebbek között, és első versenyén az első győzelem sem maradt el.

– A tavalyi bevezető év után úgy döntöttünk, hogy azokat a fiatalokat, akik komolyan gondolják a strandröplabdát, az idén már országos versenyeken is elindítjuk – mondta Lutter Liza. – Kellemes meglepetés, hogy a számunkra már ismerős lányok mellett megjelentek a fiúk is, és jelenleg 21 leány és 5 fiú párosunk van, amely a nyáron megmutatja magát a magyar utánpótlás-mezőnyben. Ez több mint ötven kaposvári fiatalt jelent. Időközben egy kiváló közösség alakult ki, és a fiatalok immár egységes szerelésben jelenhetnek meg a tornákon. Bízunk benne, hogy valóban az ország egyik legnagyobb és majd az egyik legsikeresebb bázisa leszünk ebben a sportágban is.

A fiatalok az előttünk álló időszakban sem pihenhetnek túl sokat: szombaton újabb országos ranglistapont-szerző versenyre utaznak Kispestre, ahol az U14-es fiú és az U18-as leány korosztály tagjai küzdenek majd az érmekért, másnap pedig több lány páros is rajthoz áll a felnőtt A-kategóriás tornán, a tapasztalatszerzés jegyében.

Hétfőtől szerdáig aztán a strandröplabda lesz a főszereplő a kaposvári Virágfürdő felújított pályáin, a Kaposvári Röplabda Akadémia itt rendez országos, négycsillagos tornákat. A RÖAK-Virágfürdő Kupáért hétfőn az U14-es leányok, kedden az U16 leányok, szerdán pedig az U20 leányok és az U16-os fiúk csatáznak majd. Az első meccseket mindhárom nap 10 órától játsszák. A hazai fiatalokon kívül a tervek szerint Tatabányáról, Budapestről, Gödöllőről és Pécsről is érkeznek párosok a somogyi megyeszékhelyre.

2019.06.26.