Fiú OIB: hibátlan rajt a középszakaszban

Nagy csatában, mindhárom mérkőzését megnyerte a Kaposvári Röplabda Akadémia-Fino együttese az U19-es bajnokság középszakaszának első tornáján, Budapesten. 

Beszámoló

A 2019/2020. évi Dr. Tarnawa Ferdinánd U19 Országos Ifjúsági Bajnokság, Középszakasz 1. forduló
2019.12.15. vasárnap, Budapest

Résztvevő keret:
1. Pusztai Olivér szül. idő: 2001
2. Fenyő Balázs szül. idő: 2002
3. Eördögh Bálint szül. idő: 2004
4. Tóth Máté szül. idő: 2003
5. Garami Péter szül. idő: 2004
6. Fenyvesi Barnabás szül. idő: 2003
7. Együd Ádám szül. idő: 2002
8. Nagy Dávid szül. idő: 2003
9. Csordás Barnabás szül. idő: 2001 (Csapatkapitány)
10. Jámbor Dávid szül. idő: 2001 (Libero 1)

Résztvevő csapatok:
Kecskeméti RC
Pénzügyőr SE
DSE Röplabda Akadémia
RÖAK Kaposvár – FINO

1. Mérkőzés
RÖAK Kaposvár-FINO – Kecskeméti RC
2:1 (25:15; 21:25; 25:19)
RÖAK-FINO: Tóth, Csordás, Együd, Fenyő, Fenyvesi, Pusztai Libero: Jámbor Csere: Nagy, Eördögh, Garami

2. Mérkőzés
RÖAK Kaposvár-FINO – Pénzügyőr SE
2:1 (25:19; 19:25; 25:22)
RÖAK-FINO: Tóth, Csordás, Együd, Fenyő, Fenyvesi, Pusztai Libero: Jámbor Csere: Nagy, Eördögh, Garami

3. Mérkőzés
RÖAK Kaposvár-FINO – DSE Röőlabda Akadémia
2:1 (25:20; 25:15; 18:25)
RÖAK-FINO: Tóth, Csordás, Együd, Nagy, Fenyvesi, Pusztai Libero: Jámbor Csere: Fenyő, Eördögh, Garami

A középszakasz kiemelt csoportjába az előző forduló 4 csoportjának a győztesei jutottak be. Ellenfeleinkkel az idén még nem találkoztunk, de várható volt, hogy minden mérkőzés kiélezett lesz. Ezen a napon a csapatból bokasérülése miatt Szabó Ármin hiányzott.
Az első mérkőzésünket a Kecskemét csapata ellen játszottuk. Az első szettben végig mi domináltunk, ennek köszönhetően nagy különbséggel hoztuk ezt a játékrészt. A második szettben a Hírős városiak szerkezetet váltottak, mi pedig elkényelmesedtünk. Elsősorban saját indiszponáltságunknak köszönhetően már a szett elején nagy hátrányba kerültünk. Ugyan küzdöttünk az egyenlítésért és volt is rá lehetőségünk, de nem tudtunk élni vele.
A döntő játékrész az elsőhöz nagyban hasonlított. Sokkal határozottabban kezdtünk, mint az előző szettben, vezetéshez jutottunk, amit tudtunk növelni a szett közepén és még jócskán maradt is belőle a végére. Így sikerült győzelemmel kezdeni.
A Pénzügyőr ellen borzalmasan kezdtük a mérkőzést. Nyitásfogadásunk szörnyű volt, emiatt nem tudtunk támadást építeni, ha pedig bent volt a fogadás, sorban ütöttük el a labdákat. 7 pontos hátrányba kerültünk mindjárt az első szett elején.
Folyamatosan dolgoztuk le a hátrányt, végül 17:17-nél tudtunk egyenlíteni. Ekkor Fenyő Balázs lépett pályára, és az Ő taktikus nyitásainak köszönhetően több támadásukat is ki tudtuk védekezni. Innentől már mi irányítottunk és ezzel be is húztuk az első szettet.
A második játékrészt sem kezdtük jól. Továbbra is küzdöttünk a nyitásfogadással, emiatt támadásaink esetlegesek, az ellenfelünk számára könnyen kiismerhetőek voltak. Küzdöttünk, de végig pár pontos hátrányban játszottunk. nagyon sok ki nem kényszerített hibával játszott a csapat ekkor. Ezúttal ezt a hátrányt nem tudtuk ledolgozni, így ellenfelünk egyenlített.
A döntő szett elején végre mi tudtunk előnyt felépíteni, elsősorban a feljavult nyitásainknak köszönhetően. Viszont ezt sajnos nem tudtuk tartani, így 12-nél már egyenlő volt az állás. Ezt követően végig szoros volt a meccs, nagy közelem folyt a pályán. Egy pont ide, egy pont oda, de 20:17-nél hárommal mentünk. A szett végén a fontos labdákat ezúttal mi ütöttük be, így sikerült megnyerni a mérkőzést.

A harmadik mérkőzésen a Dunaújváros ellen sem kezdtünk jól, de szett közepén már egyenlő volt az állás. 18:18-nál Tóth Máté állt a nyitó helyre, aki 4-et nyitott folyamatosan közte 2 ásszal. Ezzel vettük át a vezetést és onnan már csak 2 pontot tudott szerezni ellenfelünk. A második szettet dominánsan kezdtük. Ekkor stabilan, kevés hibával röplabdáztunk, rendre beütöttük első támadásainkat. Jól védekeztünk, az Újvárosiak pedig többször is bele hibáztak. Ennek következményeként 4-5 pontos előnyre tettünk szert. A szett közepén az előnyünk tovább nőtt és a végére 10 pontosra duzzadt.
Ebben a lebonyolítási rendszerben a 2:0 azt jelentette, hogy megnyertük a mérkőzést, emiatt a srácok a 3. szettet tulajdonképpen „elengedték”. Ehhez az is hozzátartozik, hogy főleg fejben kissé elfáradtunk, hiszen ez a hatodik szett volt zsinórban.

Az egész napra a nagyon hullámzó játék volt jellemző. Voltak kifejezetten jó periódusaink, amikor támadásban és védekezésben is működött a játékunk. Viszont sajnos voltak olyan szakaszok is, amikor hibát hibára halmoztunk, mindenki belehibázott egy-egy játékelembe, ami miatt szettekben olyan hátrányt szedtünk össze, hogy már nem tudtunk fordítani. Amikor „megrázta magát” a társaság akkor rá tudtuk erőltetni a játékunkat az ellenfélre.

Összességében az eredménnyel, a három győzelemmel elégedettek lehetünk, de a játékban nagyon sok játékelemben fejlődnünk kell. Véleményem szerint a 3 meccsből kettőt is 3:0 arányban kellett volna hozni, de pont az előbb említettek miatt ez nem tudott megvalósulni.

A csapatból elsősorban Fenyvesi Barnabás teljesítménye emelendő ki, aki mindhárom mérkőzésen 10 pont fölé jutott, végig stabil teljesítményt nyújtott. Jámbor Dávid biztos pont volt nyitásfogadásban. Pusztai Olivér centerként nyújtott jó teljesítmény, ami nem az eredeti posztja. Fenyő Balázs többször jól szállt be a mérkőzésbe, nyerő ember volt. Tóth Máté játéka az elején kicsit bizonytalan volt, de a harmadik meccsre sokat javult feladásainak pontossága. Csordás Barnabásra elsősorban a nehéz helyzetekben számíthatott a csapat, de nyitásfogadása nem volt stabil. Nagy Dávid és Együd Ádám ezúttal elmaradt a tőle joggal elvárható teljesítménytől. A cserék ezúttal kevés lehetőséget kaptak.

Folytatás február elején itthon, Kaposváron a Középszakasz 2. fordulójával.

Kovács Balázs

2019.12.22.