Egy szettet nyert a válogatott Oroszországban

Mindhárom mérkőzését elvesztette a magyar fiú U17-es röplabda válogatott az oroszországi Európa-bajnoki selejtező tornán. A mieink sorrendben Oroszországtól, Szlovákiától és Hollandiától kaptak ki. A nemzeti együttesben a Kaposvári Röplabda Akadémia két reménysége, Fenyvesi Barnabás és Nagy Dávid is helyet kapott, és mindegyik találkozón a kezdőhatosban jutott nekik szerep. 

Fiú U17-es Eb-selejtező, Anapa (Oroszország):

Oroszország – Magyarország 3:0 (22, 19, 11)
Magyarország: Tamási 1, Fenyvesi 6, Quintz 4, Kasnyik 4, Kecskeméti 7, Nagy D. 3. Csere: Szentesi (liberó), Tóth K., Kiss B., Lakatos 6. Szövetségi edző: Szűcs Ákos.

Sajnos útlevél problémák miatt Kelemen István nem tudott elutazni a válogatottal, amelyet így Szűcs Ákos irányított. Nem is rosszul, a mieink az első játszmában alaposan meglepték a sokkal esélyesebb házigazdát, és a szett közepén 15:10-re is vezettek. Ekkor ébredtek a hazaiak, akik villámgyorsan 20:17-re fordítottak, és végül 25:22-re nyerték az első felvonást. A másodikban is remekül tartották magát a fiúk, 19:18-nál mindössze egy pont volt a különbség a két csapat között, ám a végjáték megint a hazaiaknak sikerült jobban, akik ezt követően mindössze egy pontot engedélyeztek a mieinknek (25:19). A harmadik szettben sajnos már csak az elején tudták tartani a lépést a fiúk: 7:6 után fokozatosan elléptek a hazaiak és végül ebben a játszmában csak 11 pontig jutottak a mieink, ám az összkép alapján a rajt mindenképpen biztató volt a szlovákok és a hollandok elleni meccsre.

Szűcs Ákos: – Nagyon jó hangulatban kezdtük el a mérkőzést, 18-20 pontig többször mi is vezettünk, de sajnos a túloldalon összeálltak a blokkok, és sokat hibáztunk emiatt. A második játszmában kitartott a lendületünk, ahol a nyitásaink ugyanolyan jól sültek, de a blokk feletti ütésekkel nem tudtunk mit kezdeni 20 pont felett. A harmadik szettben visszaesett a nyitás minősége, ahol gyors és összehangolt játékkal az oroszok befejezték a mérkőzést. A torna statisztikája szerint a legjobb fogadó Kecskeméti Bálint lett, és legjobb nyitó Quintz Tamás lett három ásszal.

Magyarország – Szlovákia 1:3 (–23, –19, 20, –17)
Magyarország: Tamási 3, Fenyvesi 18, Quintz 9, Kasnyik 5, Kecskeméti 19, Nagy D. 6. Csere:Sümegi, Szentesi (liberók), Lakatos 2, Baracsi, Tóth K. 1. Szövetségi edző: Szűcs Ákos.
Az eredmény alakulása. I. játszma: 8:5, 16:12, 19:21. II. játszma: 5:8, 11:16, 17:21. III. játszma: 8:6, 12:16, 21:18. IV. játszma: 4:8, 10:16, 13:21.

Ezúttal is jól kezdték a mieink a meccset, a szett közepén már öt ponttal is vezettek, a végjátékban azonban megint elfogyott a lendület. Az ellenfél pontról pontra dolgozta le a hátrányát és a végjátékban fordítani is tudott (23:25). A második játszmában már a mieink futottak az eredmény után, s bár nem sokkal a vége előtt sikerült is egy pontra felzárkózni, Ezt követően megint a szlovákok percei következtek és végül ezt a szettet simán nyerték (19:25). A harmadik felvonást is a szlovákok kezdték jobban, de szerencsére ezt követően nem csak fordítani, de még ellépni is sikerült öttel. Nem sokáig örülhettünk, mert egy nyolcpontos szlovák sorozat következett, de szerencsére ezzel el is lőtték a puskaport, a mieink rövidesen visszavették a vezetést és meg is nyerték a játszmát (25:20). Az negyedik felvonás viszont egyértelműen északi szomszédjainké volt. Nagyon gyorsan négy-ötpontos előnybe kerültek, és ezt nem is adták lejjebb, sőt a végén még növelni is tudták, így egy 25:17-es szettel tettek pontot a mérkőzés végére. A meccs legeredményesebb játékosa Kecskeméti Bálint lett 19 ponttal.

Szűcs Ákos: – Nagyon jól kezdtük a mérkőzést az első szettben, 18 pontig mi is vezettünk 4-5 pontos különbséggel, utána sorozatos hibák következtek, egy átnyúlás, egy ász, kettős érintés, egy hálóba érés, majd szép lassan felőröltek minket. A második játszmát már hátrányból kezdtük, futottunk az eredmény után, egyik feladónak se tudta kiválasztani a legjobb szituációt. A harmadik szettben fej-fej mellet haladt a játék 20 pontig, majd egy nagyon jó nyitósorozatot kaptunk el és egy ász nyitással szépítettünk. A negyedik játszmában nagyon sok volt a taktikai fegyelmezetlenség, legfőképpen a védekezésben. A nyitásaink már nem voltak hatásosak, a végén elkaptunk egy jó sorozatot ugyan és felzárkózunk, ezután az azonban az ellenfél le egy-egyezve a végét megérdemelten húzta be mérkőzést.

Magyarország – Hollandia 0:3 (–14, –18, –17)
Magyarország: Tamási, Kecskeméti 2, Quintz 3, Kasnyik 1, Fenyvesi 11, Nagy D. 4. Csere: Sümegi, Szentesi (liberók), Lakatos 2, Tóth K. 3, Baracsi, Kiss B. Szövetségi edző: Szűcs Ákos.
Az eredmény alakulása. I. játszma: 4:8, 11:16, 12:21. II. játszma: 4:8, 13:16, 15:21. III. játszma: 2:8, 7:16, 12:21.

Az már a második nap után eldőlt, hogy a mieink nem juthatnak ki az Európa-bajnokságra, így az ugyancsak pont nélkül álló hollandok elleni utolsó mérkőzésen a harmadik hely megszerzése lehetett a célja a mieinknek. Az első két meccs alapján csapatunknak erre jó esélye volt, hiszen az oroszok ellen is jó teljesítményt nyújtott csapatunk, a szlovákok ellen pedig szettet is nyertek, ami mai ellenfelünknek nem sikerült. Sajnos ehhez képest éppen ezen a mérkőzésen nyújtotta eddigi leggyengébb teljesítményét a csapat. Elsősorban nyitásfogadásban gyengélkedtek a mieink, amiről sokatmondó adat, hogy a mérkőzés során 18 ászt kaptak. A fogadás elbizonytalanodása pedig természetesen kihatott a támadások minőségére is, így nem csoda, hogy a három játszma során mindössze 49 pontot szereztek a mieink a hollandok 75-jével szemben. Ez pedig azt is jelentette, hogy a mieink végül a csoport negyedik helyen zárták selejtezőcsoportjukban.

Szűcs Ákos: – Szerintem a mérkőzésünkről sok mindent elárul, hogy három szett alatt 18 ászt kaptunk, gratulálok a holland csapatnak a harmadik helyezéshez.
A csoport végeredménye: 1. Oroszország 9 pont (9:0 szettarány), 2. Szlovákia 6 (6.4), 3. Hollandia 3 (3:6), 4. Magyarország 0 (1:9)

 

(hunvolley.hu)

2019.04.28.