Csúcson a kaposvári Munkácsy fiú röplabdázói!

Kaposvári sikerrel zárult az V-VI. korcsoportos röplabda diákolimpia országos döntője. A Munkácsy Mihály Gimnázium fiú csapata ugyanis egészen a döntőig menetelt, és Szabó Barnáék meg sem álltak a tornagyőzelemig. Az intézmény leány csapata szintén kitett magáért Békéscsabán, a közeljövőben pedig az iskolában még nagyobb hangsúlyt kaphat a sportos életmódra nevelés.

A tornát a Magyar Diáksport Szövetség és a Békés Megyei Diáksport Egyesület közösen szervezte. A középiskolások számára meghirdetett Röplabda Diákolimpia® bajnokságba összesen 194 csapat nevezett, s végül közülük került ki az országos döntő 16 legjobb csapata. A 12 fős iskolai csapatok a V-VI. korcsoportban (1999–2003 között születettek) mérkőztek meg a „Magyarország diákolimpia bajnoka” címért. A verseny egyszerre két helyszínen, a békéscsabai Gál Ferenc Főiskola Sportcsarnokában, valamint a Vásárhelyi Pál Szakgimnázium tornatermében zajlott.

Simonné Kutas Zita és Mészáros Péter tanítványai igazán kitettek magukért: a lányok egy igen erős mezőnyben a hetedik helyen zártak, a fiúk pedig az ezüstös évek után végre csúcsra értek. A döntőig szinte végig 3:2-es mérkőzéseket játszottak, ráadásul a finálét is nagy küzdelem árán tudták megnyerni a dunaújvárosi Pannon Gimnázium ellen.
„Az öt meccsünkből négy 3:2-es meccset játszottunk, ami egy kicsit fárasztó volt, és a döntő is egy kicsit kimerítő volt természetesen. A lánycsapat mellettünk szurkolt, és ezért nekik is egy nagyon nagy köszönetet szeretnék mondani, és végül összejött az első hely. A csapat nagyon szépen összeállt erre a meccsre és az egész hétvégére, és meg szeretném köszönni Zita néninek és Mészáros Péternek a felkészítést” – mondta a csapat játékosa, Tóth Máté.

Szabó Barna, a Munkácsy és a Fino Kaposvár kiválósága ráadásul a legjobb ütőjátékosnak járó díjat is elhozta Békéscsabáról. A fiatal tehetségnek több élvonalbeli riválissal is szembe kellett néznie a döntőn.
„Több játékos volt akár a Dunaújvárosban, akár a kecskeméti csapatokban, akik játszottak és játszanak is az NB I-ben, és Kaposvárról is volt olyan társam, aki az NB I-ben játszik” – fogalmazott Barna.

A Munkácsy Mihály Gimnáziumban eddig is kiemelt szerepet kapott a sportos életmódra nevelés. Ez a jövő tanévtől azonban még nagyobb hangsúlyt kapna. Az intézmény ugyanis elindítja az akadémiai sportosztályt.
„Itt a csapatjátékokról van szó, és egy új koncepciót akarunk megvalósítani, hogy a kötelező három testnevelés óra felett ami van, itt lesz 3-4, amit az egyesületekkel és a vezetőedzőkkel egyeztetve, mentális képzésre, sportjógára, meditációra, relaxációra fordítunk majd képzett szakemberek vezetésével” – mondta Simonné Kutas Zita testnevelő-edző, aki évtizedek óta szállítja a sikereket a kaposvári utánpótlásnak.
A diákolimpián elért kaposvári eredménysort egyébként az Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskola diákjai tették teljessé, akik a szintén előkelő negyedik helyen zártak a fiúk mezőnyében.

 

2019.02.14.