Beszámoló – Diákolimpia IV. korcsoportos Országos Döntő

A pénteken megtartott sorsoláson kiderült, hogy egy csoportba kerültünk az előzetesen legesélyesebbnek tartott Kecskemét Széchenyivárosi Isk. csapatával, a Szolnokkal és a Kunhegyessel…

Beszámoló

 

Diákolimpia IV. korcsoportos Országos Döntő

2013. június 7-9. Szeged

Résztvevő  keret:

 1. Hanga Bence                              szül. idő: 1998
 2. Kulcsár Adrián                            szül. idő: 1998
 3. Kummer Barnabás                   szül. idő: 1998 (csapatkapitány)
 4. Tóth Ádám                                  szül. idő: 1998
 5. Borsi Dániel                                 szül. idő: 1999
 6. Hanga Márton                           szül. idő: 1999
 7. Kiss Máté                                     szül. idő: 2000
 8. Farkas Bence                              szül. idő: 1998
 9. Lassú Ádám                                szül. idő: 1998
 10. Ratkóczy Dániel                         szül. idő: 1999

Kisérők, testnevelő, felkészítő:

 1. Ladovics Károly
 2. Kovács Balázs
 3. Zarka Péter (Nem utazott a csapattal)
 4. Gyurmán János (sofőr)

 

A résztvevő csapatok: (8 csapat) (Egyben az országos döntő végeredménye is)

 1. Kaposvári Általános Iskola – Kaposvár
 2. Széchenyivárosi Óvoda és Általános Iskola – Kecskemét (Korábban Arany J. Ált. Isk.)
 3. Petőfi Sándor Kistérségi Általános Iskola, Kollégium és Nevelési Tanácsadó – Hortobágy
 4. Dózsa György Általános Iskola és Szilágyi Erzsébet Általános Iskola egysége – Dunaújváros
 5. Kálmán Lajos Óvoda, Általános Iskola és Művelődési Ház Vásárhelyi Pál Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye                 – Kecskemét
 6. Fiumei Úti Általános Iskola – Szolnok
 7. Kunhegyes Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola – Kunhegyes
 8. Arany János Általános Iskola – Szeged

 

A mérkőzések eredményei:

Csoportmérkőzések (Péntek – Szombat délelőtt)

1. Mérkőzés:
Kaposvár – Kecskemét Széchenyivárosi Ált. Isk.
1:3

 

2. Mérkőzés:
Kaposvár – Szolnok
3:1

 

3. Mérkőzés
Kaposvár – Kunhegyes
3:0

 

 

Keresztjáték a döntőbe jutásért (Szombat délután)

4. Mérkőzés:
Kaposvár – Dunaújváros
3:1

 

Döntő (vasárnap)

5. Mérkőzés
Kaposvár – Széchenyivárosi Ált. Isk.
3:2

 

A mérkőzésekről illetve az országos döntőről:

 

A pénteken megtartott sorsoláson kiderült, hogy egy csoportba kerültünk az előzetesen legesélyesebbnek tartott Kecskemét Széchenyivárosi Isk. csapatával, a Szolnokkal és a Kunhegyessel.

A Kecskemétieket az OGYB-ről illetve a tavaszi kaposvári RÖAK kupáról ismertük, nagyon jó csapat. Sajnos a Szolnokkal és a Kunhegyessel az év során nem játszottunk így ők ismeretlenek voltak számunkra.

A sorsolás szeszélye folytán, mindjárt a Kecskeméttel játszottuk az első meccsünket. Az első két szettet simán elvesztettük, aztán – némi meglepetésre – a 3. szettet az előző kettőhöz hasonlóan nagy fölénnyel, de mi tudtuk megnyerni. Aztán sajnos a negyedik szett elején ismét a Kecskemét szerzett előnyt, amit a szett végéig meg tudott tartani. Így sajnos ezt a meccset elvesztettük, ami azt jelentette, ha elődöntőbe akarunk jutni, akkor a másik két csoportellenfelünket le kell győznünk.

Az okozott kis aggodalmat, hogy ezen mérkőzésen messze a tudásunk alatt játszottunk.

Szombaton reggel a Szolnok következett. Az első szettben megleptek minket, jól játszottak, mi pedig elég gyengén, illetve kicsit megilletődötten, aminek nem igazán tudom, hogy mi volt az oka. Aztán a második szettől fogva, nagy küzdelem árán, de még szintén nem annyira jó játékkal, de folyamatosan kezünkbe tudtuk venni a játék irányítását. Tulajdonképpen a jó nyitásainkkal tudtuk Őket elbizonytalanítani, illetve a jó támadásaikat megakadályozni. Ugyanis volt náluk egy srác, aki elég hatásosan támadott, tulajdonképpen vele nem tudtunk mit kezdeni, így csak az volt a megoldás, hogy vegyük ki a játékból. Ez hellyel-közzel sikerült is, így ha nagy küzdelem árán is, de végül meg tudtuk nyerni ezt a négy közé kerülésért kulcsfontosságú mérkőzést.

Aztán kora délután az utolsó csoportmeccsen a Kunhegyes volt az ellenfél. Őket gyakorlatilag teljesen biztosan tudtuk szett veszteség nélkül legyőzni, ami abból a szempontból volt nagyon fontos, hogy este várt ránk az elődöntő, és hogy minél kevesebb időt töltsünk a pályán és minél többet tudjanak pihenni a srácok az elődöntő előtt. Ezen a meccsen már a mutatott játék is sokkal biztatóbb volt a reggelinél. Csináltuk egy-két igencsak tetszetős pontot, illetve tudtam pihenteti a kezdő játékosokat is az esti meccsre.

 

Este azzal a Dunaferr-rel mérkőztünk meg, akik a szezon végére igencsak jó formába kerültek, és a másik csoportban az első helyen végeztek. Viszont a szezon során eddig minden alkalommal legyőztük őket. Az első szettet rosszul kezdtük, ami köszönhető volt a szett eleji kis „balhé”-nak. Ezt most itt nem részletezném, viszont ez az intermezzo minket zavart meg, így a szett elején mindjárt hátrányba kerültünk. Ezt a hátrányt sajnos nem sikerült ledolgoznunk bár lényegesen csökkentettük, illetve volt olyan is, hogy ki is tudtunk egyenlíteni, de a szettet végül elveszítettük. Tehát a Szolnok elleni meccshez hasonlóan itt is hátrányból kellett felállnunk. A második szettől kezdve folyamatosan javult a csapat játéka a 2. és a 3. szettet is biztosan meg tudtuk nyerni. Aztán a 4. szettre koncentrációban egy kicsit elfáradtunk. Ebben a szettben hatalmas küzdelem alakult ki a szett végére sikerült egy pár pontos előnyt szereznünk, amit a végén egy kis szerencsével sikerült megtartani, így ha minimális (2-pontos) különbséggel is sikerült ezt a szettet is megnyernünk, ezzel a mérkőzést is 3:1 arányban.

Nagy mérkőzés volt.

A vasárnapi döntőben ismét az a kecskeméti csapat volt az ellenfelünk, amelytől a pénteki napon 3:1 arányba alulmaradtunk. A gyerekek nagyon fogadkoztak, hogy most visszavágunk nekik.

De az első szettben ennek ellenére egy kis megilletődöttség látszott a gyerekek arcán, amit az ellenfelünk könyörtelenül ki is használt, ezzel tulajdonképpen el is dőlt az első szett sorsa. Simán elbuktuk ezt a szettet.

A második játékrészben aztán ahogy ez kezdett elmúlni egyre biztosabbá vált a játékunk, jöttek a jó nyitások, amellyel nyomás alatt tudtuk tartani a Kecskemétieket. Ezáltal Ők kezdtek elbizonytalanodni, így ezt a szettet simán meg tudtuk nyerni.

A harmadik szettnek az elején aztán ismét rosszul kezdtünk, így a szett során végig hátrányban kellett játszanunk, ezáltal bizonytalanok voltunk, nem mertük megcsinálni azokat a dolgokat, amiket meg kellett volna csinálni ahhoz, hogy meg tudjuk nyerni ezt a szettet. Ezt a szettet is elveszítettük.

A 4. etap elején egy darabig fej-fej mellett haladtunk a Kecskeméttel, de aztán ismét hátrányba kerültünk, de nem akkorába, mint az első és a harmadik szettben. A szett végjátékához közeledve sem csökkent ez a 4-5 pontos előny. 22-19-nél már-már úgy látszott, hogy vereséget szenvedünk, de ekkor a srácok megrázták magukat, illetve a kecskeméti kezek megremegtek és fel tudtunk zárkózni. Először csak kiegyenlítettünk, majd 24:23-nál a szett során először (!) átvettük a vezetést is. Szettlabdánál Kummer Barnabás bravúros egykezes ütésmentése pattant egyből át és esett le a túloldalon! Ezzel sikerült egyenlőre alakítani az állást.

Az 5. mindent eldöntő „Aranyszettben” az elején 3:3-ig felváltva estek a pontok. 3:4-nél az addig kiválóan szerváló Kiss Máté csereként állt be és került a nyitóhelyre aki ezúttal hibázott. Így már 3:5 volt a hátrányunk. A térfélcserénél pedig 8:4-re vezetett a Kecskemét. A fordulást követően már 9:4 is volt oda. Aztán Kummer Barnabás állt a nyitóhelyre, akinek a kiváló nyitásaival elkezdtünk felzárkózni. Közben esett még két kecskeméti pont, de már ott voltunk a nyakukon. 11:12-es állásnál Borsi Dániel felugrásos ász szervájával egyenlítettünk ki. Majd ugyanő hátsósoros bombáját követően már átvettük a vezetést. 13:12  Két kivédekezett labdát követően a mérkőzés labdát végül Hanga Bence ütötte be, ezzel megkoronázva a csapat egész éves teljesítményét!

A srácok fantasztikus küzdeni tudásról, akarásról tettek tanúbizonyságot, azzal, hogy a korábban esélyesebbnek tartott Kecskeméti csapatot többször is hátrányból felállva végül le tudták győzni és ezzel meg tudták védeni a tavaly megszerzett Diákolimpiai Bajnoki címüket!

A csapatból különdíjat kapott: Borsi Dániel

Legjobb felkészítő, edző: Kovács Balázs

Kovács Balázs
edző

1

 

2

 

3

2013.06.20.