Az ország élmezőnyében a RÖAK-Toldi

Huszonkét csapat közül az előkelő ötödik helyet szerezte meg a Kaposvári Röplabda Akadémia-Toldi együttese a leány országos Mini Kupa budapesti döntőjében. 

A beszámoló:

Résztvevő keret: (10 fő)

RÖAK:
• Balogh Dominika / 2003 / csapatkapitány
• Kiss Boglárka / 2003
• Vértes Hanna / 2003
• Joó Noémi / 2003
• Vida Bonita / 2003
• Cselők Sára Bonita / 2003
• Fülöp Fanni / 2003
• Márvai Nóra / 2003
• Adamczyk Alexandra / 2003
• Pál Boglárka / 2003

Lebonyolítás:
Hét darab 3-as csoport és egy darab 2-es csoport volt. Csoporton belül mindenki játszott mindenkivel. A csoport mértkőzések után a csoport elsők és csoport másodikak továbbjutottak, benn voltak a legjobb 16 csapatban. A legjobb 16-ban keresztjáték volt: A csoport első egy másik csoport másodikjával játszott, a győztesek a legjobb 8-ba kerültek. A folytatás 8-as táblán történt, vigaszágas rendszerben. A 8-as táblán sorsolással döntötték, hogy ki kivel játszik, hova kerül.

A lejátszott mérkőzések eredményei:

Csoportmérkőzések:
1. RÖAK – KRA 2:1
2. RÖAK – Delta 2 2:0

Nyolc közé jutásért:
RÖAK – SzoSi 2: 1

8-as tábla:
RÖAK – Szolnok SI 0:2
RÖAK – MTK 2:1
RÖAK – Delta 1 0:2

Helyosztó, 5. helyért:
RÖAK – Kalocsa 2:0

Értékelés:

A feladat nem volt egyszerű, nem mi edzettük a lányokat, így nem ismertük őket, nem nagyon tudtuk, hogy ilyen helyzetben kire mennyire lehetett számítani, kellett 1-2 meccs mire rájöttünk, hogy kikkel lehetünk a legerősebbek. Az első csoportmérkőzésünk a KRA csapatával volt. Az első szettben nagyobb erőfeszítés nélkül sikerült nyerni, a 2. szettben sajnos kikaptunk, és a mindent eldöntő 3. szettben lelkes játékkal, szoros szettben győzedelmeskedtünk. A 2. meccs a Delta 2 csapatával volt. Ennek a sima mérkőzésnek a pozitívuma, hogy mindenkinek sikerült játéklehetőséget adnom.

A nyolc közé jutásért a szombathelyi csapattal játszottuk. Nagy csatában sikerült legyőzni őket. A második csapat nagyon simán kikapott, így az első csapatnak volt 2 erős szettje, és szerencsére mi jöttünk ki nyertesen mindkettőben, így bejutottunk a legjobb 8 közé. A mérkőzés után a csapatkapitány húzta ki a számot, hogy másnap reggel kivel játszunk.

Vasárnap reggel 9-kor indult a nap a szolnoki csapat ellen. A lányok nagyon álmosan, fáradtan játszottak. Sajnos nem tudtak kellőképpen felpörögni a mérkőzésre, pedig próbáltunk mindent bevetni, amit csak tudtunk: cserékkel frissíteni a csapatot, időkéréssel szabdalni a játékot, de semmi nem jött be. Így ezek után a vigaszágra kerültünk, ahol menetelhettünk felfelé.
Előbb az MTK csapatával kerültünk össze: az első szettben hatalmas küzdelemben kikaptunk 30:28-ra, majd a második szettben a csaptunk nyert 26:24-re, így a harmadik szettben változtatva kicsit a kezdő csapaton (Vértes Hanna helyett Vida Bonita játszott, aki mezőnyben jobban teljesített társánál) sikerült nyernünk. Ezzel a legjobb 6 csapat között voltunk.

A négybe kerülésért a későbbi bajnokkal, a Delta 1 csapatával játszottunk, akiket előttünk a RÖAK 1csapata 2:0 arányban magabiztosan megverte. Nekünk nem sikerült, a Delta 1-nek magabiztosabbak voltak az alapérintéseik, így sajnos nem kerültünk ki nyertesen ebből a mérkőzésből.
A nap végén az 5. helyért a Kalocsa csapatával játszottunk. Látszott a lányokon, hogy kimerítette ez a 2 nap őket, bosszantó hibáink ellenére is sikerült megszerezni az 5. helyet.

Nagyon ügyesek voltak a lányok, igaz látszott, hogy van hova fejlődniük. Az alapérintésük még nem olyan stabil, mint akár a másik kaposvári csapaté. Nagyon sok volt az egykezes beleütések a labdába. Az ütést most kezdték el tanulni, a meccsen nem is mindig volt bátorságuk ráütni. Sajnos nagyok sok volt a nyitásrontás, amivel csak megnehezítettük a saját dolgunkat.

A rosszak ellenére, voltak nagyon jó momentumok is a hétvégén: lelkesen küzdöttek a pályán, volt mikor nagyon jól mezőnyöztek (nem volt leesett labda), öröm volt nézni őket. Örültünk az 5. helynek, az erőviszonyokat elnézve, nagyon jól teljesítettek a lányok, le a kalappal előttük. Komolyabb sérülés nélkül zártuk a hétvégét és mindenkinek volt lehetősége megmutatni, hogy mit is tud.

Horváth Alexandra

2016.05.11.