Szakmai vezetőink

RÖAK LEÁNY SZAKÁG – SIMONNÉ KUTAS ZITA

 

 

 

Simonné Kutas Zita 1956-ban született Kaposváron, s ugyanitt, a Munkácsy Mihály Gimnáziumban érettségizett. Életét diákkorától kezdve mélyen átszőtte a sport. 1970-ben kezdett versenyszerűen röplabdázni, előbb kaposvári egyesületekben, majd Budapesten, a Testnevelési Főiskola csapatában. Közel félszázszor szerepelt az ifjúsági válogatottban, főiskolásként pedig a felnőttek közé is meghívást kapott, ahol összesen 43-szor képviselte a magyar színeket. 1977-ben tagja volt a finnországi Európa-bajnokságon bronzérmes és a világkupában negyedik helyen végző magyar válogatottnak. A Testnevelési Főiskola tanári szakán 1979-ben, szakedzői szakán 1982-ben kapott oklevelet.

Friss diplomás testnevelő tanárként a hetvenes évek végén hazatért szülővárosába, és régi iskolájában, a Munkácsy gimnáziumban vállalt állást. Azóta is ott tanítja az ifjúságot, nagy sportsikerekhez segítve a tanintézetet és Kaposvárt. De ő maga sem hagyta abba a sportot: Kaposváron a Vasas Izzó röplabdázója volt, csaknem egy évtizeden át játszott az élvonalban – csapatával az ötödik helyen végzett az Extra Ligában –, és több éven át edzette a kaposvári női együttest. A Munkácsy-gimnázium általa felkészített röplabdázói pedig tizenöt alkalommal hozták el az aranyérmet a diákolimpiákról. Nagy része volt benne, hogy a 2006/2007. tanévi országos diákolimpiai döntőkben a kaposvári intézmény érte el a legjobb eredményeket a magyarországi középiskolák közül, tehát a Munkácsy lett az ország „legsportosabb” középiskolája.
Simonné Kutas Zita egyik alapítója volt a 2011-ben megalakult Kaposvári Röplabda Akadémiának, és napjainkban is elnökségi tagja az 1. MCM-Diamant Kaposvári Női Röplabda Clubnak.
A következetességéről és segítőkészségéről egyaránt ismert testnevelő tanár közreműködött az élsportolók gimnáziumi osztályának beindításában, a munka koordinálásában, és ma is minden tudásával szolgálja a tehetséges fiatal röplabdázók továbbfejlődését. Hitvallását saját maga így foglalta össze: „A legjobb közösségformáló a sport. Itt mindenki önmagát adhatja, megtalálhatja a számítását, kölcsönösen elfogadják egymást, s ebben én segíteni tudok.”

 

RÖAK FIÚ SZAKÁG – DEMETER GYÖRGY

 

 

 

Demeter György Békésszentandráson született 1957. február 24-én. A Kertészeti Egyetem Kertészeti Főiskolai Karán 1978-ban szerzett üzemmérnöki, a Testnevelési Egyetemen 1987-ben röplabdaszakedzői diplomát.
Szinte az egész életét a röplabda határozta meg. 1975-től több mint egy évtizeden át Kecskeméten játszott. Több mint kétszáz alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, ott volt az 1979-es és az 1983-as Európa-bajnokságon is. 1986-ban Törökországba szerződött, ahonnan a 90-es évek elején Kaposvárra, a Somogy SC-hez vezetett az útja. A Kecskeméttel 1983-ban szerzett bajnoki címe után 1992-ben Kaposváron is bajnokcsapat tagja lehetett. Itt már edzőként is számítottak a munkájára, s vezetésével 1993-ban újra megnyerték a bajnokságot. Ezt a sikert számos további bajnoki és kupagyőzelem követte, és nem csak Magyarországon. A nagy tudású szakember, aki mindig megtalálta játékosaiban azt az értéket, amelyre építeni lehetett, az új évezred elején visszatért Törökországba, ahol négy bajnoki címével a legeredményesebb edzővé vált. 2011-től ismét Kaposváron irányította az ország egyik legjobb csapatát, egyúttal részt vett a Kaposvári Röplabda Akadémia megalapításában. Az ezredforduló után – két ciklusban – a szövetségi kapitány tisztségét is betöltötte Magyarországon
Edzőként tizenegy bajnoki és ugyanennyi kupagyőzelemhez segítette a gondjaira bízott kaposvári gárdát, s döntő szerepe van abban, hogy az együttes 2016-tól minden idők legeredményesebb magyar bajnoki röplabdacsapata. Hosszú és rendkívül eredményes pályafutás után 2019-ben állt fel a felnőttcsapat kispadjáról

2021.05.12.