Az Akadémia

Bemutatkozik a Kaposvári Röplabda Akadémia

 

Kaposvár a magyar röplabdasport egyik fellegvára, hosszú évtizedek óta a sportág egyik legjelentősebb utánpótlásbázisa. Napjainkban Kaposvár az egyetlen vidéki város, ahol felnőtt NB I-es férfi és női csapat is működik.

A Kaposvári Röplabda Akadémia a helyi utánpótlás-nevelés összefogásának eredményeként alakult meg 2011-ben, az országban egyedülálló módon, a férfi és a női szakág együttműködésével. Fő célja, hogy a munkát a korábbiaknál szervezettebbé, eredményesebbé tegye, és egységes képzést alakítson ki a legkisebb korosztálytól egészen az egyetemistákig, az országosan is elismert helyi szakemberek irányításával, Kaposvár Megyei Jogú Város hathatós támogatásával, a sportot szerető vállalkozások bevonásával.

Az egyesület elnökének a kaposvári sport egyik régi nagy támogatóját, az Év Mecénása díjjal is kitüntetett 1. MCM Kft. egyik tulajdonos-ügyvezetőjét, Horváth Évát választotta meg az alakuló közgyűlés 2011-ben. Az elnökségben a kaposvári röplabda megalapítói közül Vermesné dr. Merő Zsuzsanna és Gáspár István kapott helyet, a szakmai igazgatói posztot pedig Demeter György tölti be.  2018 júniusában a korábbi ügyvezető igazgatót, Orosz Ferencet választották meg az egyesület elnökévé.

Egyesületünk színeiben, napjainkban, csaknem 430 leigazolt, kaposvári, 8-20 éves fiatal sportol – ez országos szinten is jelentős szám. Eddzük és versenyeztetjük a korosztályos együtteseket, valamint biztosítjuk a két helyi felvevő-egyesület, a Fino Kaposvár SE és az 1. MCM-Diamant Kaposvári Női RC utánpótlásához szükséges korosztályos csapatok működését az U21-től az U10-es korosztályig. A 2020/2021-es évad küzdelmeire a leány szakosztály egy U21, egy U19, két U17, három U15 és három U13-as csapattal, a fiú szakosztály pedig egy U19, egy U17, két U15 és két U13-as csapattal nevezett.

 

Eredményeink

 

2012-ben fiú gyermek és fiú ifjúsági csapatunk is magyar bajnoki címet szerzett.

2013-ban a fiú gyermek csapat ezüstéremmel zárta az országos bajnokságot, az Országos Mini Kupában pedig bronzérem jutott fiataljainknak.

2014-ben a serdülők ezüstérmet szereztek a korosztályos országos bajnokság döntőjében, az ifjúsági, a gyermek és a mini csapat pedig egyaránt az előkelő negyedik helyen zárt.

2015-ben a fiú gyermek és a kis-mini csapat a magyar bajnoki címig jutott, a serdülők és az ifjúságiak pedig egyaránt bronzéremmel zárták az év fő versenyét.

2016-ban fiú ifjúsági csapatunk szerzett magyar bajnoki címet, a minik ezüst-, a serdülők bronzéremmel zárták az év fő versenyét

2017-ben a fiú serdülő csapat magyar bajnok lett, az ifjúsági csapat a magyar bajnoki ezüstéremig jutott, a leány kismini csapat pedig megnyerte a bécsi pünkösdi nemzetközi tornát.

2018-ban a fiú gyermekcsapat és a fiú ifjúsági csapat a magyar bajnokság bronzérmét érdemelte ki, a juniorok pedig megvédték előző évi elsőségüket.

2019-ben a fiú ifjúsági és serdülő csapat jutott el a döntőig.

2020-ban a vírusjárvány miatt félbeszakadtak a korosztályos bajnokságok és nem hirdettek eredményt.

 

A magyar röplabdázás számára történeti jelentőségű volt, hogy a sportág 2017-ben bekerült a TAO-támogatott labdajátékok közé. Akadémiánk felépítése az országban egyedülálló, így a 2017 őszén a szövetségnek beadott 103 sportágfejlesztési program között mintaprojektnek számít. Az elmúlt években teljesítettük vállalásainkat.

Más egyesületekhez hasonlóan, tagdíjat is szedünk, amelynek összegét az elnökség havi 5000 forintban állapította meg. A befizetett összeg fejében a Kaposvári Röplabda Akadémia vállalja, hogy megfelelő helyszínen, felkészült és országosan is elismert szakemberek irányításával rendszeresen edzi, képezi a fiatal röplabdázókat, és gondoskodik folyamatos fejlődésükről. Az akadémia, közösen a felvevő-egyesületekkel, biztosítja a fiatalok versenyeztetését is: mérkőzés-szerelésüket, valamint eljutásukat a mérkőzések helyszínére, és több napos tornákon az ottani étkeztetésük, szállásuk költségeit is állja.

 

Terveink, céljaink

A munkát hasonló színvonalon és eredménnyel szeretnénk folytatni, és továbbra is fontos célunk, hogy a legtehetségesebb fiatalok eljussanak a felnőtt NB I-ig.

Terveink között szerepel a tömegbázisunk növelése, az igazolt sportolók számának folyamatos emelkedése.

 

Mindezek mellett, Kaposvár egyetértésével és támogatásával, szeretnénk megtenni újra a lépéseket abba az irányba, hogy a Kaposvári Röplabda Akadémia az ország kiemelt utánpótlás-nevelő központja maradjon ebben a sportágban. Az ország legtehetségesebb fiataljainak szeretnénk magas szintű szakmai munkát, tanulási lehetőséget és kollégiumi elhelyezést biztosítani, és úgy gondoljuk, az új városi sportcsarnok felépülése után tovább bővülnek majd a lehetőségeink.

 

Nem titkolt célunk, hogy egy komoly strandröplabda-bázist alakítsunk ki városunkban, és tudatosan, lépésről lépésre haladunk előre. Jelenleg több mint negyven, leigazolt utánpótláskorú versenyzőnk van, a többségük végig edzette a nyarat a Virágfürdőben három edzőnk irányításával, ráadásként több versenyen is rajthoz álltak fiatal kettőseink. Ezt a munkát szeretnénk folytatni az előttünk álló években, a legtehetségesebb párosainkat pedig immár az országos bajnokság tornáin is elindítjuk majd. És hogy a példaképek is testközelben legyenek, immár kaposváriként láthatjuk a versenyeken a legjobb magyar női párost, Lutter Esztert és Szombathelyi Szandrát. A két lánnyal nem véletlenül kötöttünk kétéves szerződést: mindketten nagyon motiváltak, továbbra is sikerre éhesek, és számos nemzetközi eseményen képviselik majd a várost és a klubot az olimpiai ciklus végéig, 2020 augusztusáig. Egyesületünk pedig, partnereinkkel együttműködve, jövőre szeretne hazai és nemzetközi versenyeket is Kaposvárra, Somogyba hozni. 

 

Számunkra is fontos, hogy a fiatalok ne csak a sportpályán, hanem az iskolapadban is megállják a helyüket. Egyesületünk egy sportolói pálya-modellt alakított ki: már a középiskolás korban segítjük a tehetségek tanulását és kollégiumi elhelyezését, illetve ösztöndíj-rendszert is szeretnénk kialakítani. Az érettségi után pedig a Kaposvári Egyetemmel kötött megállapodás jegyében biztosítjuk a röplabdázók megfelelő egyetemi képzése mellett a sportolás lehetőségét. Klubunk sportolói egyéni tanrendet, ösztöndíjat és kollégiumi elhelyezést is kaphatnak.

 

A már meglévő nemzetközi sportkapcsolataink további erősítése (szerb, horvát, bosnyák, szlovén, osztrák).

 

Felmerülő infrastruktúra-problémáink megoldása egy röplabdás műhelycsarnok építésével, a város és a szövetség közreműködésével.

 

Edzőtáborok, nyári sport napközik szervezése, annak tárgyi és anyagi feltételeinek biztosítása.

 

Hátrányos helyzetű, esetleg roma származású sportolók integrációjának elősegítése a sporton keresztül.

 

Gyermekorvos, csapatorvos, pszichológus és több, tanító diplomával rendelkező pedagógus munkájának bevonása, annak költségeinek biztosítása.

 

Versenyek, képzések, rendezvények kép és videó formátumú rögzítése, elemzés és dokumentálás céljából történő archiválása, szükség esetén oktatási segédanyagok készítéséhez felhasználása.

 

Elérhetőségeink:

 

Kaposvári Röplabda Akadémia Utánpótlás Műhely Sportegyesület
Cím: 7400 Kaposvár, Somssich P. u. 18. Levelezési cím: 7400 Kaposvár. Pf.: 13.
Adószám: 18225947-1-14
Bankszámlaszám: 12072514-01314463-00100005
Elnök-ügyvezető: Orosz Ferenc (oroszferenc76 @ gmail.com, 30/227-8379)

2021.05.10.