A Lutter, Szombathelyi strandröplabda páros kaposvári elismerése

Komoly elismerésben részesült január 23-án, Kaposváron, a Város Napján rendezett ünnepi közgyűlésen a Lutter Eszter, Szombathelyi Szandra strandröplabda páros. A Kaposvári Röplabda Akadémia magyar bajnok kettőse érdemelte ki az Év sportolója címet a csapat kategóriában. A díjat Szita Károly polgármester adta át a Szivárvány Kultúrpalotában rendezett ünnepségen a két lánynak és edzőjüknek, Gubik Jánosnak.

Az elismerés apropóján csütörtökön reggel sajtóbeszélgetést tartottak a Kapos Hotel Kocsi-termében, és nem csak a Lutter, Szombathelyi duó beszélt a tavalyi évéről és az idei terveiről, hanem az is kiderült, hogy a somogyi megyeszékhelyen markáns célokat fogalmaztak meg a strandröplabdával kapcsolatban.

 

A 2018-ban összeállt páros nagy csatában szerezte meg a magyar bajnoki címet, emellett több nemzetközi versenyen is kiválóan helyt állt a nyáron. A két lány számos World Tour-versenyen elindult, és Törökországban az elmúlt tíz év legjobb magyar eredményét érték el. 2019-ben az olimpiai selejtező az egyik fő erőpróba. A Kaposvári Röplabda Akadémia strandröplabda szakosztálya 2020. augusztus 31-ig kötött szerződést a két sportolónővel, és egyértelmű cél a további eredményes hazai és külföldi szereplés.

Mindenek előtt szeretnénk megköszönni a városnak ezt a díjat, nagyon meghatódtunk és nagyon örültünk az elismerésnek, nem is számítottunk rá. Én ezelőtt nyolc évvel, teremben már játszottam Kaposváron, nagyon-nagyon szerettem a várost, és nagyon örülök, hogy immár a strandröplabda színeiben képviselhetjük Kaposvárt. Látjuk a fejlődést évről-évre, szimpatikus, hogy mennyi mindent tesznek a röplabdáért, és nagyon tetszik, hogy a strandröplabda fronton is elindult valami új, valami jó” – fogalmazott a korábbi terem-válogatott, EB-résztvevő, strandon pedig eddig háromszoros magyar bajnok Szombathelyi Szandra.

Tavaly az egész nyarunk abból állt, hogy összeszokjunk minél jobban, minél több edzésen vegyünk részt, és úgy érezzük, hogy ez nagyon jól sikerült. Nemzetközi téren is olyan eredményeket értünk el, amit még mi sem vártunk, úgyhogy nagyon elégedettek vagyunk ezzel a nyárral. A magyar bajnokságot sikerült megnyerni, 20 mérkőzésből, 19-et hoztunk, úgyhogy, amit lehetett, azt összehoztuk. Az ősz óta sokat dolgozunk Gubik János edzővel, és bízunk benne, hogy az idén is sikeresek leszünk a hazai és a nemzetközi porondon” – tette hozzá a honi strandröplabda meghatározó alakja, az ötszörös magyar bajnok Lutter Eszter.

A két lány nagyon motivált, továbbra is sikerre éhes, és elsőként az olimpiai kvalifikációba is beszámító májusi Kontinentális Kupán szeretnének eredményesen teljesíteni. Lutter Eszter húga, Lutter Liza, és Szombathelyi Szandra ikertestvére, Szombathelyi Kitti ugyancsak egy párt alkot a strandröplabda-pályákon, és ők is a RÖAK Kaposvár színeiben szerepelnek. 2019-ben ők is elindulnak több World Tour-viadalon, illetve az országos bajnokság fordulóin.

A kaposvári egyesületben négy éve alakult meg a strandröplabda-szakosztály, és a profi felnőtt párosok mellett már csaknem ötven, igazolt fiatal üti a labdát nyaranta.

Az volt a tervünk, hogy tartalommal töltsük meg ezt az szakosztályt is – árulta el az egyesület elnöke, Orosz Ferenc. – Nagy lépés volt, hogy a röplabda is bekerült a TAO-támogatott sportágak körébe, ez volt az a pillanat, amikor elkezdhettünk komolyban tervezni. Nem titkolt célként fogalmaztuk meg, hogy az ország egyik legkomolyabb strandröplabda bázisát akarjuk létrehozni. Az első lépés az volt, hogy idecsábítottuk az ország legjobb párosát, hogy testközelben legyenek a példaképek, és természetesen nem szeretnénk itt megállni. A sportolók bázisa az idén is a Virágfürdő lesz, ahol a Magyar Röplabda Szövetség támogatásával felnőtt országos és nemzetközi utánpótlás versenyt szeretnének rendezni már 2019-ben. A legtehetségesebb fiataljainkat pedig elindítjuk az országos utánpótlás bajnokságokon. A reményeink szerint a méltán népszerű Somogy megyei bajnokságot is sikerül majd megújult formában ismét életre kelteni. A távolabbi tervek között pedig egy fedett edzőcsarnok építése is szerepel a strandröplabdázók számára.

A sportvezető a sajtóreggelin köszönetet mondott a város vezetőinek azért, hogy elismerték a Lutter Eszter, Szombathelyi Szandra páros sikereit. Az Év sportolója cím nagy lökést adhat a lányoknak és a sportágnak is.

 

 

 

2019.01.24.