A Kaposvári Röplabda Akadémia első magyar bajnoki címe

A nők között a Vasas Óbuda Hofeka, a fiúk mezőnyében pedig a Kaposvári Röplabda Akadémia szerezte meg az első helyet a röplabda Országos Ifjúsági Kupa döntőjében.

Az 1. MCM-Diamant Kupáért kiírt háromnapos kaposvári viadal utolsó napján a helyosztókat rendezték, majd az ajándékokban gazdag eredményhirdetés zárta a programot a Táncsics gimnázium sportcsarnokában.

 

Ötszettes mérkőzések vezették be a záró napot a somogyi megyeszékhelyen, így hamar meg kellett barátkoznunk a gondolattal, hogy ez a nap is hosszú lesz a Táncsics gimnázium sportcsarnokában… Az újpesti lányok és a kazincbarcikai fiúk elkönyvelhették az ötödik helyet, a bronzcsata pedig a TFSE-KRA és a Kalo-Méh Kecskemét sikerével ért véget. Mindkét győztesnek meggyűlt a baja a riválisával: a Szolnok 2-1-re még vezetett a hírös város legénysége ellen, Kása Róbert fiai innen fordítottak, a TFSE lányai pedig a hazai környezetben mindig szívósan küzdő Kaposvári Röplabda Akadémia ellen harcolták ki a harmadik helyet.

A döntőket már a centerpályán rendezték, és nem kellett csalódniuk azoknak, akik kiélezett csatára számítottak a Vasas és a Békéscsaba leányainak összecsapásán. Az első szettben már 20:17-re vezettek a viharsarkiak, innen fordított a fővárosi együttes. A folytatásban a BRSE-nek ment jobban: a lányok a második és a harmadik játszmát is 25:22 arányban nyerték. Mindkét csapat hullámzóan teljesített, de a végjátékban a csabaiak akarata érvényesült a pályán. A negyedik játékrészben hiába kezdett jobban a Békéscsaba, a Vasas végül felülkerekedett, az ötödik szett pedig teljesen egyértelmű volt. A fővárosiak már 8:4-re vezettek, amikor térfelet cseréltek a küzdő felek, és a hajrában sem változott a helyzet. A Vasas Gubicza Laura blokkjával szerezte meg a bajnoki címet.

A fiúk döntőjére megteltek a sportcsarnok lelátói.  A kaposvári fiúk a két héttel ezelőtti bronzérem után ezúttal nem titkoltan az aranyra vágytak, és az első játszma után úgy tűnt, hogy senki sem állhat az útjukba. A dunaújvárosi legények a térfélcsere után még elkövették azt a hibát, hogy 23:19-es vezetésről kikaptak, a harmadik szettben azonban már csak 21 pontot engedélyeztek ellenfelüknek. A folytatásban újra összeállt a somogyi együttes, és a Vajda, Bozóki, Gergye trió vezérletével sikerült megnyerni a mérkőzést. A végeredményt Gergye Roland ütése alakította ki, és máris kezdődhetett a pezsgőbontással egybekötött ünneplés… A tavaly nyáron megalakult Kaposvári Röplabda Akadémia máris kivívta első magyar bajnoki címét, egy tehetséges társaság teljesen megérdemelten ülhetett fel a trónra.

 

Az ünnepélyes eredményhirdetés során nem csak a kupák, az érmek és az oklevelek találtak gazdára, hanem megválasztották a torna All Star csapatait és még az edzők is több különdíjjal gazdagodtak a támogatók jóvoltából. A helyi cégek közül a Kométa ’99 Zrt. húsipari termékekkel, az 1. Magyar Cukor Manufaktúra ízvarázzsal lepte meg a legjobbakat, a Raiffeisen Bank pedig a játékosoknak és a szakvezetőknek is kedveskedett ajándékaival. A Somogy Megyei Sportszövetség minden edzőnek felajánlott egy-egy sportkönyvet.

A díjakat a fiú torna névadója, a 2010-ben elhunyt legendás edző, pedagógus és sportvezető,  Tarnawa Ferdinánd öccse, Tarnawa István, valamint a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára, Földvári Péter, Kaposvár város sportvezetője, Szerb György, a Kaposvári Röplabda Akadémia elnök-asszonya, Horváth Éva, a Kaposvári Röplabda Akadémia egyik alapítója, Hilt István és a Kaposvári Röplabda Akadémia ügyvezetője, Orosz Ferenc adta át.

Ez a három nap a sportág igazi ünnepe volt, köszönjük mindenkinek, aki tett érte!

1. MCM-Diamant Országos Ifjúsági Kupa, döntő. Kaposvár.

A harmadik nap eredményei

Leányok. Az ötödik helyért: TEVA-Gödöllő – UTE 2-3 (21, -19, 17, -25, -10). A harmadik helyért: TFSE-KRA – Kaposvári Röplabda Akadémia 3-1 (19, -23, 16, 16). Az első helyért: Vasas Óbuda Hofeka – Békéscsabai RSE 3-2 (24, -22, -22, 21, 6).

A torna All Star csapata: Fábián Fanny (Vasas Óbuda Hofeka), Gerendeli Dóra (Békéscsabai RSE), Stefanik Orsolya (Vasas Óbuda Hofeka), Horváth Petra (Kaposvári Röplabda Akadémia), Gyimes Zsófia (TFSE-KRA), Czina Kata (Békéscsabai RSE), Szpin Renáta (Békéscsabai RSE). A legjobb edző: Kőnig Gábor (Vasas Óbuda Hofeka)

Fiúk. Az ötödik helyért: Vegyész RC Kazincbarcika – Csepel 3-2 (25, -19, 10, -23, 14). A harmadik helyért: Kalo-Méh Kecskemét – Szolnoki Főiskola 3-2 (17, -24, -14, 21, 9). Az első helyért: Kaposvári Röplabda Akadémia – Dunaferr 3-1 (18, 26, -21, 19)

A torna All Star csapata: Török Roland (Kalo-Méh Kecskemét), Pádár Krisztián (Dunaferr), Bozóki Bence (Kaposvári Röplabda Akadémia), Gergye Roland (Kaposvári Röplabda Akadémia), Szirmai Andor (Kalo-Méh Kecskemét), Vajda Tamás (Kaposvári Röplabda Akadémia), Gebhardt Áron (Dunaferr). A legjobb edző: Varga Péter (Kaposvári Röplabda Akadémia)

2012.06.03.