A békéscsabai ezüstérem kulisszatitkai

Mint már hírt adtunk róla, ezüstérmes lett a fiú röplabda Országos Gyermek Bajnokság békéscsabai döntőjében a Kaposvári Röplabda Akadémia együttese. Kovács Balázs edző beszámolója.

Beszámoló

 

Tatár Mihály OGYB Országos Döntő

2013. május 24-26 Békéscsaba

Résztvevő  keret:

 • Hanga Bence                              szül. idő: 1998
 • Kulcsár Adrián                            szül. idő: 1998
 • Kummer Barnabás                   szül. idő: 1998 (csapatkapitány)
 • Szabó Tamás                              szül. idő: 1998
 • Borsi Dániel                                 szül. idő: 1999
 • Hanga Márton                           szül. idő: 1999
 • Kiss Máté                                     szül. idő: 2000
 • Agócs Barnabás                         szül. idő: 2000
 • Lassú Ádám                                szül. idő: 1998
 • Ratkóczy Dániel                         szül. idő: 1999

 

A résztvevő csapatok: (6 csapat)

Kecskeméti Sportiskola

Gergi Háló – Csepel

TEVA Gödöllői Röplabda Klub

Dunaferr SE

Debreceni EAC

1.MCM Diamant Kaposvári Röplabda Akadémia

 

A mérkőzések eredményei:

Csoportmérkőzések (Péntek)

 • Mérkőzés:

1.MCM Diamant Kaposvári Röplabda Akadémia – Kecskeméti Sportiskola

1:3 (23; -12; -18; -21)

 • Mérkőzés:

1.MCM Diamant Kaposvári Röplabda Akadémia – TEVA Gödöllő

3:0 (14; 13; 13)

Keresztjáték az elődöntőbe jutásért (Szombat)

 • Mérkőzés:

1.MCM Diamant Kaposvári Röplabda Akadémia – Debreceni EAC

3:0 (16; 9; 8)

Elődöntő (szombat)

 • Mérkőzés:

1.MCM Diamant Kaposvári Röplabda Akadémia – Csepel

3:0 (18; 20; 24)

Döntő (vasárnap)

 • Mérkőzés

1.MCM Diamant Kaposvári Röplabda Akadémia – Kecskeméti Sportiskola

0:3 (-23; -19; -18)

 

A mérkőzésekről:

 

A pénteki sorsoláson a B2-es sorszámot húztam, így a Kecskeméttel és a Gödöllővel kerültünk egy csoportba. Mindjárt az első meccsünket az eredetileg a legesélyesebbnek tartott Kecskeméttel játszottuk.

Az első szettben jól játszottunk és a végén egy-kis szerencsével sikerült is megnyerni a szettet. Sajnos a második szettől fogva folyamatosan nyitásfogadási gondjaink voltak, nagyon jól szervált a Kecskemét. Ezáltal a támadásaink nagyon kiszámíthatóvá és egyben hatástalanná váltak, ami megkönnyítette a Kecskemétnek ellenünk a védekezést. Ezt a kecskemétiek nagyon jól ki is használták. Minden szettben volt egy jó nyitássorozatuk, amellyel megnyugtató előnyt szereztek, gyakorlatilag folyamatosan futottunk az eredmény után! Mivel folyamatosan hátrányban voltunk és a nyitásfogadásunk is nagyon bizonytalan volt többször is arra kényszerültünk, hogy csak áttegyük a labdát, amiből a KESI szép támadásokat vezetett.

A harmadik szett végén még volt egy fellángolásunk, zsinórban 7-szer nyitottunk, de ez csak arra volt elég, hogy a szett végen kicsit kozmetikázzuk az eredményt.

 

Közvetlenül ez után a meccs után – pihenő nélkül – következett a Gödöllő elleni mérkőzés. Az Ő legyőzésük nem okozott problémát nekünk, ahogy korábban is az elődöntő során most is simán legyőztük Őket. Ezzel megszereztük a csoportunk második helyét.

 

Így szombaton délelőtt keresztjátékot kellett játszanunk az elődöntőbe jutásért a másik csoport 3. helyezettjével, a Debrecennel. A pénteki játéknap viszonylag gyengébb játéka után ezen a mérkőzésen az volt a cél, hogy a srácok visszaszerezzék az önbizalmukat és jó játékkal bejussunk az elődöntőbe. Ez maximálisan meg is valósult a mérkőzésen. Végre voltak kemény, ellentmondást nem tűrő támadásaink, jó nyitássorozatunk. Nem okozott gondot a Debrecen legyőzése.

 

Szombaton délután az elődöntő következett ahol a másik csoport győztesével a Csepellel találkoztunk. Velük az idén még nem találkoztunk, de a pénteki csoportmeccsek során igazolták jó hírüket, simán nyerték a csoportjukat. A Csepel egy olyan karakterisztikájú csapat, ahol a két sorban volt egy-egy kiváló ütőjátékos, 190cm fölöttiek, akik kapták a labdák 99%-át és ketten fogadtak egész pályán és ők blokkoltak ketten. A később a torna legjobb játékosának választott Kun Benedek ( El kellene gondolkodni a leigazolásán! ) volt tulajdonképpen a csapat egy személyben, mivel a másik srác ellenünk betlizett. Előzetesen azért arra számítottam, hogy mi azért jobb csapat vagyunk annál, minthogy egy játékossal lehessen győzni ellenünk. Szerencsére ez be is igazolódott. A srácok a taktikát betartva, végig szépen játszva, a harmadik szett végén kis szerencsével megnyerték ezt a mérkőzést. Ezzel elértük a minimális célunkat, a döntőbe jutást.

 

Vasárnap következhetett a döntő a Kecskemét ellen. A Kecskemét egyébként egy szoros mérkőzésen 3:1 arányban győzte le a Dunaferrt a másik elődöntőben.

A srácok nagyon fogadkoztak, hogy most legyőzik a KESI-t. Nekünk ezen a meccsen veszíteni valónk nem volt, mert előzetesen a Kecskemét volt a bajnokság esélyese. Felszabadultan játszhattunk.

Az első szettben végig szoros volt az eredmény, a szett végén picit ellépett a Kecskemét, de Borsi Dániel ászaival 23:24-ig zárkóztunk fel, ám egyenlíteni sajnos már nem sikerült.

Sajnos kiváló szervák sorozata zúdult ránk ezután. Nem tudtunk mit kezdeni velük, ezzel teljesen szétziláltak minket. Nem tudtunk támadást építeni. Nekünk is volt egy két jó sorozatunk, de az csak arra volt elég, hogy ne legyen még nagyobb a különbség a két csapat között.

Összességében megérdemelten győztek le minket, sajnos azt kell mondanom, hogy jobbak voltak. Sokat segített rajtuk az, ha volt egy játékos a pályán, aki rosszabb teljesítmény nyújtott, volt a cseresarokban egy azonnal hadra fogható, közel azonos képességű játékos. Pénteki meccsen is, meg a döntőn is ez volt a kulcs, hogy míg a KESI-nél a cserékkel egy idő után megtalálták a győztes csapatot, addig nálunk minőségi cserék nem álltak rendelkezésre. Kevesen is voltunk, illetve a cseresarokban két minis játékos is volt.

Értékelés :

 

Az ezüstéremmel elégedett vagyok. Be kell látni, hogy az idei bajnokságban a Kecskemét volt a legjobb csapat, megérdemelten lettek bajnokok.

Úgy gondolom, hogy ami a csapatban benne volt, az a mérkőzések során ki is jött.

Nagyon nagy dolognak tartom, és fontosnak tartom megemlíteni, hogy a legtöbb különdíjat, hármat, mi hoztuk el az Országos Döntőről:

A csapat legjobbja: Kummer Barnabás

A torna legjobb támadójátékosa: Borsi Dániel

A torna legjobb védekező játékosa: Kulcsár Adrián

 

Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek aki segítséget nyújtott ennek a sikernek az elérésében!

Neveket nem sorolok, mert senkit nem akarok megbántani azzal, ha véletlenül kihagyom!

 

Statisztika:

megjegyzés: a döntő statisztikája nem biztos, hogy pontos. Volt hogy nem tudtam jegyzetelni

Kovács Balázs

edző

2013.05.31.